Mısır'da gerilim tırmanıyor: 17 ölü

Mısır'daki gerginlik Müslüman Kardeşler örgütünün 'direnme' kararının ardından daha da arttı. Mursi yandaşlarının sokaklara inmesiyle ülke karıştı, çıkan çatışmalarda şu ana kadar 17 kişi hayatını kaybetti.

Mısır'da gerilim tırmanıyor: 17 ölü
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin önceki gün askeri darbeyle görevden uzaklaştırılması sonrası gerginlik devam ediyor. Ülkede çıkan çatışmalarda ölü sayısı 17'ye yükseldi. Yaralı sayısının ise 200'ün üzerinde olduğu belirtiliyor.

Cuma namazı sonrası başlayan gerilim, Müslüman Kardeşler lideri Bedii'nin 'Meydanları terk etmeyeceğiz' açıklamasının ardından daha da artt;, Mursi taraftarları, Adaviyye Meydanı'nı doldurdu.

Adaviye Meydanı'ndan Devlet Televizyonu'na doğru yürüyüşe geçen kalabalık grup, asker engeliyle karşılaştı.

Grup, ardından yönünü 6 Ekim köprüsüne çevirdi. Burada da karşıt görüşlü iki grup arasında uzun süren çatışmalar yaşandı. Gecenin ilerleyen saatlerinde köprüdeki çatışmalar azaldı.

Ordu kuvvetleri, Mursi karşıtları ile yandaşlarının karşı karşıya gelmesini engellemeye çalışsa da ülkeden çatışma haberleri geliyor.

AA'nın haberine göre ise ülkenin güneyindeki Asyut kentinde, valilik binası önünde, güvenlik güçleri ile Muhammed Mursi'yi destekleyen göstericiler arasında çatışmada çıktı. Çatışmada 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Başkent Kahire'de, taraftarları devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından ev hapsinde tutulduğu Savunma Bakanlığı'na yürüdü.

Uluslararası haber ajansı Reuters, yüzlerce Mursi taraftarının açılan ateşle durdurulduğunu ileri sürdü. Çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti.

Mısır ordusundan yapılan açıklamada ise, askerlerin göz yaşaratıcı gaz ve kuru sıkı kullandıkları belirtildi. Açıklamada askerlerin mermi kullanmadığı da vurgulandı.

Ülke genelinde yaşanan çatışmalarda toplam ölü sayısı 17 olarak açıklandı.

TOPLU CUMA NAMAZI

Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları başkent Kahire'nin Nasır City bölgesindeki Adeviye meydanında Cuma namazı için toplandı. Mursi'ye destek veren sloganlar atan göstericiler, meydanda namaz kıldı.

HAVAALANINA SALDIRI

Sina yarımadasındaysa, Mısır ordusuna ait kontrol noktalarıyla, El Ariş havaalanı ve Refah'ta bir polis karakoluna silahlı gruplarca saldırı düzenlendi. Saldırılarda bir asker hayatını kaybetti, iki asker de yaralandı.

SİNA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Saldırılar sonrası Mısır, Gazze sınırını kapattı. Süveyş ve Güney Sina'da ordu alarm durumuna geçti ve bölgede olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Mısır ordusuna ait helikopterler El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeleri bombaladı.

Kuzey Sina'da da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ŞURA MECLİSİ'Nİ FESHETTİ

Öte yandan geçici cumhurbaşkanı sıfatıyla geçiş sürecini yönetecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur da icraatlarına başladı. Parlamentonun üst kanadı olan Şura Meclisi'ni fesheden Mansur, yeni bir istihbarat şefi de atadı.

MISIR'IN ÜYELİĞİ ASKIDA

Afrika Birliği de, ordunun yönetime el koyması nedeniyle Mısır'ın üyeliğini askıya aldı.