İ Neccar Camisi'nde Çevre Düzenlemesi

HATAY - Anadolu'daki ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi'nde çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Habib-i Neccar Cami etrafında bulunan ve betonarme 19 dükkan ve 3 konut ile halk arasında Kuseyri Konağı olarak bilinen ve içinde 5 ev, avlu, müştemilat odaları bulunan iki eski eser konağın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığı bildirildi.

Sökümü tamamlanan 14 tek katlı dükkan ile bu ay içeresinde sökülecek 5 işyeri ve 3 konut yerinin Antakya Belediyesi tarafından Meydan Projesi kapsamında "Meydan" şeklinde düzenleneceği kaydedildi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, vakıf kültür varlığı niteliğindeki iki konağın restore edilerek günlük hayatın içine çekileceğini belirtti.

Habib-i Neccar Camisi'nin etrafındaki binalara doğru fonksiyonların yüklenmesi konusunda ortak akılla hareket edildiğini ifadeç eden Lekesiz, çalışmaların, Kurtuluş Caddesi, Uzun Çarşı ve kentin tarihsel dokusuna uygun şekilde yürütülmesinin ve caminin bütünlüğüyle değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Lekesiz, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Sahip olunan değerlerin korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılmasının büyük önem taşıyor. Çalışmalar bu doğrultuda yapılacak. Bina, yerli ve yabancı konuklar için salt gezme yeri olmaktan öte, bir bakıma yeni bir müze haline gelecek. Buraya gelecek yerli ve yabancı konuklar, 'Habib-i Neccar' kitabı da başta olmak üzere çeşitli yayınlar ve görsel malzemelerle ilimiz hakkında ayrıntılı bilgi edinme fırsatını yakalayacaklar. Diğer iki yapıda alt katta ise ilimizin geleneksel sanatlarının üretim birimlerinin, üst katta da bunlarla ilgili sergileme ve satış üniteleri yer alacak. Söz konusu satış ünitelerinin, vatandaşlarımız için gelir kaynağı olmasının yanı sıra binanın yaşatılması açısından da büyük önem taşıyacak. Bu amaçla yapılacak envanter çalışmasıyla, ilimizdeki tüm zanaat kollarının buradan teşhiri sağlanacak, Uzun Çarşı ve Kurtuluş Caddesi'ndeki diğer satış merkezleri için de geleneksel sanatların yaşatılması, üretim biçimlerinin gösterilmesi ile çok boyutlu, sürekliliği olan tanıtım merkezine dönüşerek Habib-i Neccar ile bağlantılı bir hale getirilecek."

Lekesiz, uygulama projeleri temin işinin sözleşmesinin imzalandığını, ekim ayında uygulama ihalesine çıkılacağını maydetti.

Kaynak: AA