Uluslar Arası Kooperatifler Günü

Burdur Gümrük ve Ticaret İl Müdür Vekili Aylin Sacide Çağlar, kooperatiflerin, atıl kaynakların harekete geçirilmesine, yeni istihdam alanları oluşturulmasına, üretimin arttırılmasına, ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesine, refahın toplum tabanına ulaştırılmasına ve dolayısıyla ülkelerin bir bütün olarak kalkınmasında önemli katkılar sağladığını belirtti.

Uluslar Arası Kooperatifler Günü
Burdur Gümrük ve Ticaret İl Müdür Vekili Aylin Sacide Çağlar, üretimden tüketime, eğitimden krediye Türkiye ekonomisinin her sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflerin, bugün 8 milyondan fazla insanın güçlerini birleştirerek ekonomik aktivitelerin içinde yer almalarını sağladığını söyledi.

Çağlar, "Kooperatiflerin söz konusu önemine binaen Birleşmiş Milletler ile Uluslar arası Kooperatifler Birliği tarafından her yıl Temmuz ayının ilk cumartesi günü Uluslar arası Kooperatifler Günü olarak kutlanmaktadır. Demokratik olarak yönetilen, sorumluluk,eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerlerin kılavuzluk ettiği girişimler olarak diğer işletmelerden ayrılan kooperatiflerin temelinde topluma hizmet anlayışı vardır.Etkinlik merkezinde insanın yer aldığı kooperatif işletmeler, bireylerin ekonomiye kazandırılması ve toplumsal kalkınmanın sağlanmasında önemli rol oynar" dedi

Ticaretin kolaylaştırılması, ekonomik kalkınma için hayati önem arz ettiğini, Bakanlığın ticari hayatta meydana gelen değişmelere paralel olarak, mevzuat düzenlemelerine devam ettiğini belirten Çağlar, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızca yürütülen Kooperatif Bilgi ve Denetim Sistemi (Koop-Bis) kapsamında, birbirini kontrol eden istatistiklere dayalı sonuçların çıkarılması temelinde kooperatif ortakların hak ve menfaatlerini korumayı hedefleyen sektörel bir veri bankasının oluşturulması ve kooperatifçilik sektörüne ilişkin görev ve hizmetlerin daha hızlı, verimli ve etkin bir şekilde yapılması amacıyla yazılım çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımız faaliyet alanındaki kooperatiflerin mali imkansızlıklar sebebiyle gerçekleştiremedikleri, üretim ve istihdama katkısı olacak,projelerinin Bakanlığımızca desteklenmesi amacıyla Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı Etüt+Uygulama Projesi yürütülmüş ve buna ilişkin yasal alt yapının tamamlanması çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kooperatifler vasıtasıyla küçük sermayelerin ve atıl iş gücünün birleşmesi sağlanarak kentlerdeki işsizliğin önlenmesi, üretimin artırılması, ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması hedeflenmektedir. Birlikte olmak, birlikte iş yapmak bizim değerlerimizde vardır. Bu birlikteliği sağlayan en önemli ekonomik yapı ise kooperatifleşmedir. Bakanlık olarak kooperatiflerin gelişmesi, güçlenmesi,vatandaşımıza daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenilir hizmet sunmalarını sağlamaya yönelik faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Ticaret İl Müdürlüğü olarak halkımızın kooperatif konusundaki ilgili sitelerden ve Müdürlüğümüzden bilgi alabilirler."
Kaynak: İHA