Şehit Aileleri Muhatap Alınmak İstiyor

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şahit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Ali Yavuz, yeni yürürlüğe giren torba yasadaki şehit ve gazi ailelerini ilgilendiren düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulunarak, “Biz şehit aileleri ve gaziler olarak bu tür yasalarda eksik olan maddelerin tamamlanması açısından memnunuz ancak muhatap alınmak istiyoruz” dedi.

Şehit Aileleri Muhatap Alınmak İstiyor
1 Temmuz 2012 tarihinden önce şehit aileleri ve gazilerle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bilgiler veren Ali Yavuz, “Bu düzenlemelerde biz şehit aileleri ve gaziler olarak fazla muhatap alınmadık ama tamamen kötü denmeyecek kadar yasa çıkarıldı. Şehit ailelerine ikinci iş hakkı, diğer görev şehitlerinin ailelerine maaş bağlanma şartı kaldırıldı. Birçok eksik de olsa eksikleri giderici maddeler eklendi. Biz bu yasalardan sonra yetkililerle devamlı görüşmeler yaptık ve dedik ki bu yasalar eksik çıkarıldı. Kamuoyunda da yanlış anlaşılıyor. Dışarıdaki insanlarımız basından duyduğu gibi, bütün şehit ailelerine her şey dört dörtlük veriliyormuş gibi anlatılınca rahatsız olduk. Biz derdimizi anlatmaya çalıştık yetkililere. Bununla ilgili tekrardan bir düzenleme yapılmasını istedik ve bir çalışma başlatıldı” ifadelerini kullandı.

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE YENİ DÜZENLEME
Bu yıl da Meclis kapanmadan önce yeni bir yasa çalışmasının Meclis'e geleceğini söyleyen Yavuz, “Meclis 6 Temmuz’da kapanacak. Geçen yılki gibi son dakikalarda oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor. Geçen yıl da aynısı yapıldı ve bu sene de aynısı yapılmaya çalışılıyor. Biz diyoruz ki, şehit aileleri ve gaziler bunlara layık değil. Son dakikalarda oldu bittiye getirilmeden geniş bir zaman içerisinde konuşulup değerlendirilerek eksiksiz olarak kanun çıkarılmasını istiyoruz. Biz şehit aileleri ve gazilere yeni gelen torba kanun içerisinde, vazife malulü olan gazi arkadaşlarımıza iş hakkı, konut kredisi, görev şehidi olan ailelerimizin yakınlarına, evliyse biri kardeşine biri eşine 2 iş hakkı, bunun yanında yine vazife malulü ve görev şehitlerimizin çocuklarına özel okuldan faydalanma hakkı getirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“YENİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERDEN MEMNUNUZ”
Yeni çıkan yasada şehit aileleri ve gaziler için yapılan değişikliklerden memnun olduklarını dile getiren Yavuz, “Biz şehit aileleri ve gaziler olarak bu tür yasaların eksik olan yönlerinin tamamlanması açısından memnunuz. Bunun içerisinde elektrik, su indirimi, serbest seyahat kartı var. Bunlar daha önceki yıllarda da vardı ama sanki yeni çıkarılıyormuş gibi gösterilmesi bizi üzüyor çünkü daha önce hakkımız olan şeyler varken, ikinci defa aynı kanunun içerisine eklenerek yeniden çıkarılması bizleri rahatsız ediyor. 2012'de çıkarılan yasanın içerisinde serbest seyahat kartı da vardı. Ne hikmetse yönetmelikler yayınlandıktan sonra bu kartlarımız hiçbir aile tarafından kullanılamadı. Dışarıdaki insanlarımız, bu yasayı düzenleyen milletvekilleri, bürokratlar, 'Biz bu yasayı çıkardık' diyor. Biz de diyoruz ki, hazır olan maddelerimiz varken, bu maddelerde ufak tefek değişiklikler yapılıyor ya da kapsamı genişletiliyor ve sanki sıfırdan çıkarılıyormuş gibi anlatılıyor” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER MUHATAP ALINSIN”
Yasa hazırlanırken şehit aileleri ve gazilerin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Yavuz, “Kayseri’de değil Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinde şehit ve gaziler derneği var. Tüm şehit ve gazi aileleriyle toplantı yapın. Toplantıda zaten konuşulduğu zaman tüm eksiklikler ortaya çıkacak. Yetkililer ya da bakanlık bu yasayı hazırlayanlar maalesef bizleri muhatap almadan, kendilerinin bürokratları tarafından hazırlanmış eksik, bilgiden yoksun bir kanun tasarısı hazırladı ve bunda çok eksiklikler var. Bu kanun çıkarıldığı anda çarşamba günü Meclis'e geleceği söyleniyor ama çıkarıldığı takdirde de yine biz sil baştan eksik olan durumları söyleyeceğiz. Neden durmadan her yıl kanun çıkaralım? Bizleri muhatap alın, bir toplantı yapın, eksik olan bütün konuları konuşalım. Bir kanun çıksın ve tam çıksın. Biz çıkacak olan bu yasadan memnunuz ama eksikleri çok. Bu eksikliklerin giderilmesi için bizler muhatap alınarak, bizlerle konuşularak bu yasaların çıkarılmasını istiyoruz. Bu yasayla görev şehitlerimizin, vazife malulü olan arkadaşlarımızın verilmeyen hakları şuan da verildi.

Bu maddelerden memnunuz. Diğer taraftan da terörle mücadelede de gazi olan, şehit olan anne ve babalarımızın özlük haklarında da büyük bir erime düşüş var. Hak kayıpları var. Bunların da giderilmesi için, bu kanun tasarısı içerisine konulması gerekiyor. Çıkarılması gereken maddeleri taslaklar halinde Başbakana, grup başkan vekillerine, milletvekillerine ve gerekli mecralara gönderdik ama kendi bildiklerini yapmaya devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA