Akif Hamzaçebi'nin Basın Toplantısı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Mısır'da ordunun darbe yapmasına ilişkin, "Demokrasiye yapılan bütün müdahaleler yanlıştır.

Son yapılan askeri müdahale demokrasi dışıdır. Darbeden çözüm çıkarmak, çözüm beklemek doğru değildir. Darbe hangi ülkede yapılırsa yapılsın yanlıştır, hiçbir topluma çözüm getirmez" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süreleriyle ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Kakarın yayımlanmadığı için içeriğini tam olarak bilemediklerini söyleyen Akif Hamzaçebi, "Bu kararın başlığı, başlı başına bir değerlendirme konusu olabilecek derecede önemlidir. Türkiye'de uzun tutukluluk; adil yargılama hakkını ihlal eden bir uygulama olarak devam etmektedir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının beklenmesi gerektiğini söyleyen Hamzaçebi, "Yapılması gereken 5 yıl ve 10 yıllık süreleri AB standartlarına getirmektir. Yani 5 yıllık süreyi en fazla 3 yıl olarak yasalaştırmak ve 10 yıllık süreyi de en fazla 6 yıl olacak şekilde bir düzenlemeyi yapmaktır. Aksi takdirde konu yargıçların takdirinde olduğu ve yargıçların bu takdiri genellikle, özel yetkili mahkemeleri kastediyorum, 5 ve 10 yıl olarak kullandığı için uzun tutukluluk halen Türkiye'de adil yargılamayı ihlal eden bir durum olarak devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e seslenen ve tutuklu milletvekillerini hatırlatan Hamzaçebi,,"Tüm partileri ikna edecek şekilde bir araya getirsin ve bu sorunu çözelim. Yani TBMM yeni yasama yılına bu sorunu çözmüş olarak başlasın veya yeni yasama yılının başlangıcında tutuklu milletvekili sorununu çözerek 8 milletvekilinin parlamentoda olmasını sağlayalım" diye konuştu.

"4+4+4 SİSTEMİ İFLAS ETMİŞTİR"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Dersanelerin kapatılacak olmasını ve SBS'nin kaldırılacak olmasını da değerlendirdi. 4+4+4 eğitim sistemini hatırlatan Hamzaçebi şöyle konuştu:
"Şu ortaya çıkmıştır ki, 4+4+4 sisteminin 1 yıllık uygulama sonucu bu sistemin başarısız olduğunu ortaya koymuştur. 4+4+4 sistemi iflas etmiştir. Okula başlayan çocuklarımızın, önemli bir bölümü yani 60 aylıktan itibaren okula başlamış olan çocuklarımızın önemli bir bölümü Nisan ayı geldiği halde okuma yazmayı sökememişti, öğrenememişti. Yine bu çocukların önemli bir bölümü okullardaki ders saatlerinin uzunluğuna katlanamamıştı. Bu çocuklarda çok büyük psikolojik sorunlara yol açtı. Bu çocuklarımız yine derslerde yaşının gereği olarak tuvaletini altına kaçırmıştır. Hala bu sistemde ısrar etmek, vazgeçilmez olarak kabul etmek önemli bir sorundur. Milli Eğitim Bakanı'nın 4+4+4 sistemini değiştirmesini ve bundan vazgeçmesi çağrısında bulunuyorum."

"MİLLİ EĞİTİM BAKANI DERSHANELERİ KAPATAMAYACAK"
Hamzaçebi, Dershanelerin kapatılmasına ilişkin olarak ilk açıklamayı Başbakan Erdoğan'ın 2010 yılında yaptığını, aradan 3 yıl geçtiğini ve hala dershanelerin kapatılmadığını hatırlattı. Dershanelerin hala durduğunu kaydeden Hamzaçebi, AK Parti döneminde dershanelerin arttığını söyledi.

2002 yılında Türkiye'deki dershane sayısının 2 bin 100'lerdeyken, 2012 yılında 4 bin 500'e çıktığını, öğrenci sayısının da 600 binlerden 1 buçuk milyona çıktığını ifade eden Hamzaçebi, "Dershaneler milli eğitim sisteminde, devletin eğitim sisteminde bir sorun varsa ortaya çıkar. devlet kaliteli eğitim veremiyorsa, doğal olarak öğrenciler, onların velileri bu yarışta onların biraz daha öne çıkmasını sağlamak için dershanelere çocuklarını gönderiyorlar" diye konuştu.

Eğitim sisteminin öğrencilere en iyi sistemi verecek hale getirilmeden dershanelerin kapatılmamasına dikkat çeken Hamzaçebi, "Bu bir fantezidir, Sayın Milli Eğitim Bakanı dershaneleri kapatamayacaktır" dedi.

Dershanelerin önemli bir bölümünün okula dönüştürülme olanağının olmadığını kaydeden Hamzaçebi, "Yasayla bunları kapattım derseniz dershaneler merdiven altına kayar veya özel öğretmen uygulamaları başlar" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın SBS'nin kaldırılacağı yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Hamzaçebi, "Milli Eğitim Bakanı 'SBS'yi kaldıracağım' diyor ama bir çok SBS'cikler ekliyor. SBS yerine SBS'cikler geliyor. Hiçbir öğrenci, hiçbir öğrenci velisi sevinmesin" dedi.

"DARBEDEN ÇÖZÜM BEKLEMEK DOĞRU DEĞİLDİR"
Akif Hamzaçebi, Mısır'da gerçekleşen darbe ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Mısır'da iyi, kötü zaman zaman darbelerle kesintiye uğramış olsa da işleyen bir demokrasi vardır. Demokrasiye yapılan bütün müdahaleler yanlıştır. Son yapılan askeri müdahale demokrasi dışıdır. Darbeden çözüm çıkarmak çözüm beklemek doğru değildir. Darbe hangi ülkede yapılırsa yapılsın yanlıştır, hiçbir topluma çözüm getirmez. Mısır, Tahrir meydanında daha büyük çözüm çıkarma şansına sahipti. Maalesef bu son darbeyle ortadan kaldırılmıştır."

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU'NUN ÇALIŞMALARI
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, gazetecilerin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili soruları üzerine bazı değerlendirmelerde bulundu. Komisyonda AK Parti'nin uzlaşma içinde dğil, kendi dediklerini dayatan bir şekilde çalıştığını söyleyen Hamzaçebi, "AK Parti başkanlık sistemi ısrarından vazgeçmiyor" dedi.

Bunun ise komisyonu kilitlediğini kaydeden Hamzaçebi, "Komisyonu kilitleyen AK Parti'nin kendisidir. Başkanlık sistemi ısrarından vazgeçmemek, 'ben 4 partinin mutabakatıyla anayasa çıkmasını istemiyorum' demektir" şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı'nın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını sonlandırmak gibi bir yetkisi bulunmadığını söyleyen Hamzaçebi, "Partilerden birisi 'ben çekiliyorum' derse, komisyon kendiliğinden dağılır ve çalışma sona erer. Bugüne kadar böyle bir şey diyen olmadı. CHP olarak böyle bir şey düşünmüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA