17. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı Açıldı

GAZİANTEP - Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, ayakkabı sektörünün önünü açmak ve ihracatını artırmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası, KOSGEB ve Akort Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen, "17. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı" Ortadoğu Fuar Merkezinde açıldı.

Konukoğlu açılışta, kentin sanayi potansiyeli ve ihracat gücüyle Türkiye'nin en önemli üretim merkezleri arasında yer aldığını, ürün yelpazelerindeki potansiyeli güçlü sektörlerden birisinin de ayakkabıcılık olduğunu söyledi.

Türkiye'deki marka ayakkabıların birçoğunun Gaziantep'te üretildiğine işaret eden Konukoğlu, "Bu sektörün önünü açmak ve ihracatını artırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. İç pazar odaklı çalışan sektörün yurtdışında yeni pazarlar keşfetmesi gerekiyor. İşte tam bu noktada hedef, fason ayakkabı üretiminden çıkarak, markalaşmaya ağırlık vermek olmalıdır. Özgün tasarımlar geliştirilmelidir" diye konuştu.

Ayakkabı ithalatında koruma önlemi uygulamasının 2014'den itibaren kaldırılacak olmasının sektörü sıkıntıya sokacağını savunan Konukoğlu, "Şimdiden ithalat baskısını azaltacak önlemler alınması için çalışma yapılması gerekiyor, Devlet, Türkiye'nin ücra bir köşesine bir ihtisas gümrüğü kurulup, bütün ayakkabı ithalatı yalnızca bu gümrükten yapılacak ve bunun testi de Ankara'da yapılacak denilirse, süreç uzar ve bunun maliyeti yükseldiğinden dolaylı bir şekilde vergi konulmuş olur" dedi.

Gaziantep'in geçen yıl 177 ülkeye 6 milyar dolar ihracat yaptığını, bu yıl ihracatta 7 milyar doları hedeflediklerini anımsatan Konukoğlu, Mısır, Irak ve Suriye'deki son gelişmelerin ihracat potansiyellerini düşürdüğünü, ihracatçılara uygun koşullarda finansman desteği verilirse ihracatın hızlanacağını bildirdi.

TSE belgesi almaya hak kazanan Gaziantepli 14 firmaya belge vereceklerini ifade eden Konukoğlu, Türkiye'de ayakkabı ve terlik sektöründe TSE belgesi bulunan 28 firmanın 16'sının Gaziantepli olmasının marka ve kalite duyarlılıklarını gösterdiğini kaydetti.

-Diğer konuşmacılar

Vali Erdal Ata da 500 civarında ayakkabı üreticisi ve 40'dan fazla fabrika bulunan Gaziantep'in, Türkiye'de en fazla ayakkabı üreten ve sektörel istihdam sağlayan şehir olduğunu belirtti.

Ayakkabı sektörünün ithalatının ihracatından fazla olduğunu belirten Ata, "Demek ki bu sektörde daha yapmamız gereken çok iş var. İthalatta koruma duvarı kalkarsa ithalat artabilir, ayakkabı sektöründe ciddi tehlike yaşanabilir. Şimdiden tedbir almak faydalı olacaktır" diye konuştu.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise Türkiye'nin 2023 hedeflerine hızlı adımlarla ilerlerken '"kalite ve standardın '"vazgeçilmez unsurlar olduğunu söyledi.

Gaziantep'te son bir yıldır çok sıkı işbirliğine girdiklerine işaret eden Şentürk, "Kısa sürede mahsulünü aldık. Kalite yolcuğunda durmak veya geriye gitmek mümkün değil. Daha iyisini başarmak mecburiyetindeyiz. Bunu başaramazsak Türk üreticisi dünya ile rekabet edemez" dedi.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur da gelecek yıl ağustos ayında ithalatında koruma önlemlerinin sona ereceğini anımsattı.

Bu durumda dünya ayakkabı sektöründe Çin ile ya da kalitesiz, ucuza ayakkabı yapan ülkelerle nasıl mücadele edemeyeceklerini öne süren Buğur, ayakkabı sektöründe ithalata ek vergi getirilmesi konusunda Ekonomi Bakanlığı ile çalışmaları olduğunu belirtti.

Buğur, Bakan Yazıcı'dan da söz konusu kanun önüne geldiğinde yardımcı olmasını rica etti.

Konuşmaların ardından, ayakkabı ve terlik sektöründe TSE belgesi almaya hak kazanan 14 firmaya belgeleri takdim edildi.

Daha sonra Bakan Hayati Yazıcı ve beraberindekiler, açılış kurdelesini keserek, fuarı gezdiler.

Açılışın ardından, TSE ve GSO arasında işbirliği protokolü Konukoğlu ile Şentürk tarafından imzalandı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 7 Temmuz'a kadar açık kalacak GAPSHOES Fuarı'na Gaziantep'in yanı sıra Kayseri, İzmir, Hatay, Konya, İstanbul, Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Şanlıurfa ve Suriye'den gelen 150 firma 250 markayla katıldı.

Kaynak: AA