Erdoğan, Tobb Delegelerine Hitap Etti

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "10,5 yıl boyunca attığımız her adımda, her reformda TOBB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızla her zaman istişare halinde olduk" dedi.

Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 69. Genel Kurulu öncesinde delegelere hitap etti.

TOBB'a, Yarın başlayacak genel kurulunda başarı dileyen Erdoğan, "69. Genel Kurul'un TOBB için, ekonomimiz için, ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Bugüne kadar TOBB'un tüm genel kurullarına özellikle katılmaya, genel kurullar vesilesiyle sizlerle sohbet etmeye, sizlerle istişarelerde bulunmaya çok büyük özen gösterdim. Yarın Yüksek Askeri Şura toplantımızı gerçekleştireceğimiz için genel kurul açılışında bir arada bulunmayacağız" diye konuştu.

Son haftasına girilen ramazanın tüm ülke ve İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını, barış, kardeşlik, dayanışma atmosferinin bir sonraki ramazana kadar artarak devam etmesini dileyen Erdoğan,"diye Rabbime dua ediyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan, TOBB genel kurullarının Türkiye ekonomisinin nabzının attığı, ülkenin gerçek gündeminin fotografının çekildiği ve manzaranın net şekilde ortaya konulduğu bir özellik ihtiva ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sizler, Türkiye'nin aslında gerçek gündemini, Türkiye'nin değişimini dönüşümünü, 81 vilayette en yakından, en sıcak şekilde izleyen ve hisseden bir kesimi teşkil ediyorsunuz. Hükümet olarak sizlerin görüş, öneri ve eleştirilerine çok büyük değer verdik. 10,5 yıl boyunca attığımız her adımda, her reformda TOBB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızla her zaman istişare halinde olduk.Şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim, Türkiye'nin bugün elde ettiği başarılarda, tarihi seviyelerde, kaydettiği tüm rekorlarda sizlerin emeği var, sizlerin katkısı var, sizlerin alın teri var. Türkiye'yi büyüttüğünüz için, Türkiye'yi demokrasisiyle, ekonomisiyle bugünlere taşıdığınız için, yatırımlarınızla ihracatınızla verginizle Türkiye'yi bu seviyelere ulaştırdığınız için her birinize şahsım, ülkem, milletim adına şükranlarımı sunuyorum."

-"Bunu sizlerle yaptık"-

"10,5 yıl içinde Türkiye'deki istikrar, güven ortamının ne anlama geldiğini, ne ifade ettiğini en iyi anlayan, en iyi değerlendiren hiç kuşkusuz sizler oldunuz, iş dünyamız oldu" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisini sizlerle 230 milyar dolardan devraldık, 2012 yılı sonu itibarıyla 786 milyar dolar büyüklüğüne hamdolsun ulaştırdık. Bunu sizlerle yaptık. Kişi başına milli geliri 3 bin 500 dolardan aldık, yine sizlerin gayretleriyle 3 kat artırmak suretiyle 2012 sonunda 10 bin 500 dolara ulaştırdık. İhracatı 36 milyar dolardan aldık, 152.5 milyar doların üzerineçıkardık. Toplam yatırım tutarı 59 milyar liraydı. Toplam yatırım tutarını, ortak gayretlerimiz neticesinde bugün 288 milyar liranın üzerine ulaştırdık. Türkiye'de borçlanma faizleri, bunun acısını sizler çoz çektiniz, yüzde 63 seviyesindeydi, bu yüksek faizi yüzde 6 gibi rekor sevilere düşürdük. Merkez Bankası rezervlerine bakıyoruz, göreve geldiğimzde 27,5 milar dolardan devraldık, şu an itibarıyla bazı özel kampanyalara rağmen 121 milyar dolar seviyesine yine birlikte ulaştık."

-"IMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz"-

Erdoğan, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu ile de bir macerası bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Göreve geldiğimizde IMF'ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı ve son taksidini 14 Mayıs'ta ödemek suretiyle bu borç ilişkisini uzun bir aradan sonra tarihe havale ettik. Şu anda da biz IMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz. Şimdi bu noktadayız. Küresel krize rağmen, istikrarla büyüyen her yıl önemli oranlarda yüksek büyeme kaydeden, ekonominin tüm göstergelerinde büyük başarılar kaydeden bir Türkiye var. Türkiye, özellikle dünyada ekonomideki başarılarıyla hem gıpta ile izleniyor hem örnek alınıyor hem de takdir ediliyor."

Kaynak: AA