Chp, Sağlıkta Katkı Payını İki Katına Çıkaran Maddenin İptali İstemiyle Anayasa Mahkemesine Dava Açtı

CHP, 'Torba Kanun'da yer alan sağlıkta katkı payını ikiye çıkaran madde ve yatırım programına alınan tesisler için ÇED raporuna gerek olmadığına ilişkin hükümlerin iptali için Anayasa Mahkemesine dava açtı.

Konuya ilişkin CHP İçel milletvekili Aytuğ Atıcı TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

6486 sayılı 'Torba Kanun’nda sağlık ile ilgili yapılan iki düzenlemenin ciddi tehdit oluşturduğunu iddia eden Atıcı, bu nedenle CHP olarak bu maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtıklarını bildirdi. Yasanın 4 maddesi ile sağlık hizmeti bedelini halkın sırtına yıkmak üzere katkı paylarının iki katına çıkarıldığını ve hocalara özel muayene imkanı tanındığını belirten Atıcı, kanunun 12. Maddesiyle ise çevreyi talan edenlere af getirildiğini 1997 yılından önce yatırım programına alınan tesisler için Çevrese Ekti Değerlendirme (ÇED) raporu alınmasına gerek olmadığına hükmedildiğini söyledi.

Atıcı, “Bu iki madde hem sağlığa erişime hem de sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde halkın önüne engeller aratacak niteliktedir“ dedi.

Sağlıkta ek ücretlerinin sınırının 2008‘de yüzde 30, 2009’da yüzde 70, 2012’de yüzde 90, şimdi ise yüzde 200 olarak belirlendiğini kaydeden Atıcı, “Görüldüğü gibi sağlık hizmetleri giderek daha pahalı hale gelmiş ve sağlığa ulaşmak giderek imkansız olmuştur. AKP herkese sağlık değil paran kadar sağlık hedefini büyütmüştür” dedi.

Kaynak: İHA