Chp, Büyükşehir Belediye Yasası'nın İptaline Yönelik Başvurunun Öne Alınması İçin Anayasa Mahkemesi'ne Başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin Büyükşehir Belediye Yasası ile ilgili iptal başvurusunun, Anayasa Mahkemesi tarafından 5 ay içinde karara bağlanmaması halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını belirtti.

YSK'nın 5 ay sonra seçim takvimini açıklayacağına işaret eden Altay, başvurunun görüşülmemesi halinde bunun kaotik bir ortama yol açacağı uyarısında bulundu.
CHP, 6360 Sayılı 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru görüşmelerinin öne çekilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne yeni bir başvuru yaptı. Başvuru dilekçesini mahkemeye Grup Başkanvekili Altay ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal sundu

Başvurunun ardından Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Altay, yasanın iptali için 31 Ocak tarihinde Anayasa Mahkemesine başvurduklarını ancak aradan geçen 6 ayı aşkın süreye rağmen mahkemenin başvuruyu hala görüşmediğini ifade etti.

YSK'nın 5 ay sonra bir seçim takvimi açıklayacağına işaret eden Altay, önümüzdeki 5 ay içinde bu konuda karar verilmemesi halinde bunun, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını söyledi.

Bu sebeple davanın görüşmesinin öne alınması dilekçesini yüksek mahkemeye sunduklarını belirten Altay, "Elbette Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü çok ağır olabilir ama bin 579 beldede milyonlarca insanın yaşamını doğrudan ilgilendirecek bir konuda telafisi mümkün olmayan bir hatanın yaşanmaması için bu başvuruyu yaptık. Umarım yüksek mahkeme YSK, seçim takvimini başlatmadan önce talebimizi dikkate alır ve davanın görüşmesinin öne alınmasına karar verir. Bu belde ve ilçelerde yaşayan milyonlarca vatandaşımız da önlerini görür. Bu kaotik ortamdan Türkiye'yi kurtarmak gerek" diye konuştu.

Altay, gazetecilerin, tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'ne uzun tutukluluk konusunda yaptıkları bireysel başvuru ile ilgili sorusu üzerine, Haberal ve Balbay'ın 2012 yılı Aralık ayında uzun tutukluluk süreleriyle ilgili başvuru yaptıklarını hatırlattı. Başvurular 8 ay önce yapılmış olmasına rağmen Adalet Bakanlığı'ndan konuya ilişkin görüşün Anayasa Mahkemesi'ne bir iki gün önce ulaştığına işaret eden Altay, bunu da 5 Ağustos'ta Silivri'de yapılacak karar duruşmasından 6 gün önceye rastlamasının ilginç bir tesadüf olduğunu belirtti.

Altay, Anayasa Mahkemesi'nin önümüzdeki 6 gün içinde bir karar vermemesi ve Silivri'den bir karar çıkması durumunda iki milletvekilinin başvurularının düşeceğini ifade etti.

Altay, "Adalet Bakanlığı'nın görüşünü başvurudan 8 ay sonra bildirmiş olmasında bir art niyet aramak istemiyorum ama vaka ortada. Burada art niyet aramamak mümkün değil. Arkadaşlarımız dün itibariyle Adalet Bakanlığının görüşüne yönelik mütalaalarını da Anayasa Mahkememize sundular. Sayın Mahkeme Başkanı'nın, 'görüş gelirse hemen toplanıp bir karar vereceğiz' açıklaması zihinlerimizde. Dolayısıyla milletvekillerimizin yaptığı başvurunun daha büyük hukuki eksikliğe yol açmaması bakımından, bir dakika bile geciktirilmeden görüşülerek karara bağlaması gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA