Cizre TSO Gelecekten Umutlu

ŞIRNAK - Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, kavga yerine huzur, diyalog ve istişarenin hakim olmasını sağlamak için çalıştıklarını bildirdi.

Çağlı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bölgede eksik bıraktıkları ve yapamadıklarını tamamlamaları gerektiği kaydedildi.

Yeni başarılara imza atmak için, barış süreci ile yeni bir başlangıç yapmaları gerektiği vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi.

"Bugün, siyasetin de, toplumun da, yeniden büyük hedefler etrafında kenetlenmesinin zamanıdır. Çünkü hepimizin ortak paydası memleket sevdasıdır. Özel sektör olarak son 30 yıldır memleketimizin yaşadığı badirelere ve sıkıntılara rağmen, Cizre'yi terk etmedik ve daha fazla çalışacağımıza, daha fazla üreteceğimize, daha fazla yatırım ve istihdam sağlayacağımıza söz verdik. Memleketimizde kavganın değil huzurun, çatışmanın değil diyaloğun, kutuplaşmanın değil istişarenin hakim olmasını sağlamak için çabalıyoruz. Bilindiği üzere ülkemiz 2012'de 243 gümrük bölgesine 152 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Bu rekoru kırmada Irak'a yapılan ihracatın çok önemli katkısı bulunmaktadır. Irak, Almanya'dan sonra ikinci en çok ihracat yapılan ülke konumundadır. Irak'a 11 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirilmiştir. Ticari veriler ışığında günlük 3 bin 500 aracın geçtiği 13 milyar doları geçen ticaret hacmine sahip olan Habur Sınır Kapısı hizmet vermekten uzak. İki yeni gümrük kapısının yapımı bir an önce hayata geçirilmelidir. Irak' tan ülkemize tankerlerle yapılan ham petrol taşımacılığı yapan firmalara Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yapılan başvurular 5-6 ay değerlendirmede kalmakta ve bu süre zarfında zaten başka yapacak iş imkanı olmayan, geçimini şoförlükle sürdüren bu insanlarımız işsizlikle, yoksullukla mücadele etmek durumunda kalmaktadırlar."

Açıklamada, ayrıca Çağlı tarafından kentin sorunlarını içeren bir dosyanın Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da verildiği ifade edildi.

Kaynak: AA