CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu Açıklaması

TBMM - CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, AK Parti ve Hükümet'in El Kaide ve onlara bağlı örgütlere "terör örgütü" diyemediğini savundu.

Loğoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin bugün Ankara'yı ziyaret ettiğini anımsattı. Kürt Yönetimi Hükümet sözcüsünün CHP'yi ziyaret ettiğini belirten Loğoğlu, sözcünün, ön hazırlık toplantısı yapılan Kürt Ulusal Konseyi'nin hedefleri ve amaçları hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Loğoğlu, "Bu konuda endişe etmeyin. Bu toplantı bağımsız Kürt devletine giden yolda atılan bir adım değil, tam aksine bütün Kürtler bulundukları ülkelerde, o ülkelerin bütünlüğü içinde yaşamak istiyorlar" mesajı verdiklerini bildirdi. Loğoğlu, "Biz de kendilerine şunu söyledik: AK Parti Hükümeti ilk başta yaptığı hatayı bu sefer tersinden yapıyor. İlk başta yaptığı hata şuydu: Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimini dışlayarak sadece Bağdat'la konuşuyordu. Şimdi ise sadece bölgesel Kürt yönetimi ile görüşüyor, Bağdat ile görüşmüyor. Biz ikisinin de yanlış olduğunu söyledik. Bölgesel Kürt Yönetimi ile iyi ilişkiler olmasını savunuyoruz ancak bu iyi ilişkiler Irak'ın bütünlüğü içerisinde olmalı" diye konuştu.

Loğoğlu, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Bağdat'a gittiğini ancak AK Parti'nin Bağdat'a gidemediğini öne sürdü.

CHP'li Loğoğlu, Mısır halkının gösterilerde açtığı bir pankartta "ABD ve Türk halkına evet dediğini ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'ya hayır dediğini" iddia etti.

Somali'deki Türk Büyükelçiliği'ne yapılan terör saldırısının hiç bir makul bir gerekçesinin olamayacağını ifade eden Loğoğlu, bu saldırının neden, en çok Somali'ye yardım yapan Türkiye'ye yönelik olduğunun ortaya çıkartılması gerektiğini vurguladı. Saldırıdan sonra yapılan açıklamalarda hiç bir yetkilinin saldırının terör örgütü El Kaide tarafından yapıldığını açık açık söyleyemediğini kaydeden Loğoğlu, AK Parti ve Hükümet'in El Kaide ve onlara bağlı örgütlere "terör örgütü" diyemediğini savundu.

-Dünyada başkanlık sistemi

Loğoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce, "Dünyada yüzden fazla ülke Başkanlık sistemi ile idare ediliyor" dediğini ifade ederek, "BM üyesi 193 ülkeden, doğrudan başkanlık sistemi ile idare edilen ülke sayısı 42. Bunlar Latin Amerika, Amerika ve Orta Asya ülkeleri. Başkanlık sistemi ile doğrudan idare edilen ülkelerin çoğu demokratik rejime sahip değil. Yarı Başkanlık sistemi ile idare edilen ülke de 20 küsur. Başbakan'a bu bilgileri verenlerin daha dikkatli araştırma yapmaları gerekiyor" dedi.

"Daraltılmış seçim sistemi ile ilgili" görüşü sorulan Loğoğlu, CHP olarak hedeflerinin; halkın her birinin en etkin biçimde Meclis'te temsil edileceği ve halkın milletvekillerini doğrudan seçebileceği bir sistemin getirilmesi olduğunu söyledi.

Loğoğlu, çözüm sürecinde herkesin dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Biz bu terör belasının durmasını istiyoruz, aylardır kan dökülmemesini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Ancak bizim hedefimiz, bunun kalıcı bir çerçeveye oturtulması" ifadesini kullandı. İçinde Kürt meselesinin çözümlerinin de olduğu demokratikleşme paketinin bir ön önce Meclis'e sevkedilmesini istediklerini kaydeden Loğoğlu, "Hükümet bu meseleyi Meclis'e mal etmelidir. Bunu yapmazsa bunun vebalini kendisi taşıyacaktır. Ancak anlıyoruz ki işler iyi gitmiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA