"Atmacanın" İlk Yuvası Yıkılıyor

RİZE - MUHİTTİN SANDIKÇI - Çaykur Rizespor'un 1968'den beri maçlarını oynadığı 10 bin seyirci kapasiteli Atatürk Stadyumu'nda yıkım çalışmaları başladı.

Müftü Mahallesi'nde, inşaatına 1952'de başlanan Atatürk Stadyumu'nda yeşil-mavili ekip ilk maçı 1968'de toprak sahada oynadı. Bu tarihten sonra taraftarlar, Atatürk Stadı'nda Çaykur Rizespor'un amatör ligden Süper Lig'e yükselişine ve birçok kez Süper Lig'den düşüp yeniden çıkmasına tanık oldu.

Rize Yatırım AŞ tarafından Rize'nin Taşlıdere Mahallesi'ne Yenişehir Stadyumu'nın yapılmasının ardından Atatürk Stadyumu'nun yaklaşık 30 bin metrekarelik arsası yeni yapılan stadyum karşılığında Rize Yatırım AŞ'ye devredildi. Bunun üzerine kısa süre önce Atatürk Stadı'nda yıkım işlemi başlatıldı. Yıkımın bir ayda tamamlanması bekleniyor.

Atatürk Stadyumunda ilk profesyonel futbol müsabakası 27 Ekim 1968 tarihinde Rizespor ile Petrol Ofisi takımları arasında oynandı.

Çaykur Rizespor, Atatürk Stadyumunda 41 sezon boyunca oynadığı 706 maçın 447'sinden galibiyet, 146'sından beraberlikle ayrıldı. Yeşil-mavili ekip Atatürk Stadı'nda attığı bin 168 gole karşılık, kalesinde 520 gol gördü. Bu statta Çaykur Rizespor'un ilk golünü 27 Ekim 1968 de Sinan Özden, son golünü ise 10 Mayıs 2009 da Engin Aktürk filelere gönderdi.

Atatürk Stadyumu'nda Süper Lig'de oynadığı maçlarda en farklı galibiyeti 2000-2001 sezonunda Beşiktaş'a karşı 5-1'lik skorla elde eden Çaykur Rizespor, en farklı mağlubiyetini ise 2005-2006 sezonunda Trabzonspor karşısında 6-1'lik skorla aldı.

Çaykur Rizespor, Atatürk Stadyumundaki son maçını, Bank Asya 1. Lig'in 34. haftasında Karşıyaka'ya karşı oynadı. 10 Mayıs 2009 tarihinde oynanan maçta Çaykur Rizespor rakibini 2-1 yendi.

Çaykur Rizespor 2009-2010 sezonunda yeni stadı Yeni Şehir Stadyumu'nda maçlarını oynamaya başladı.

Atatürk Stadyumu'nda oynanan bazı önemli maçlar

İlk maç 27 Ekim 1968, Rizespor-Petrol Ofisi: 2-1

İlk 2. Lig maçı 22 Eylül 1974, Rizespor-Aydınspor: 0-1

İlk Türkiye Kupası maçı 15 Ekim 1975, Rizespor-Samsunspor: 2-0

İlk 1. Lig maçı 02 Eyül 1979 Rizespor-Beşiktaş: 1-0

Son maç 10 Mayıs 2009, Çaykur Rizespor-Karşıyaka: 2-1

-"Stadın yıkılması çok acı"

Atatürk Stadı'nda 2000-2001 sezonunda en farklı galibiyetini Beşiktaş'a karşı alan Çaykur Rizespor'un forvet oyuncusu Ümit Ozan Kazmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stadın yıkılmasının çok acı verici olduğunu söyledi.

Kazmaz, Atatürk Stadı'nda hüzünlü ve neşeli günler geçirdiklerini belirterek, "Keşke stadı bu şekilde görmeseydim. Burada iyi ve kötü günlerimiz geçti. Bu stat kalbimde her zaman farklı bir yerde duracak. Buranın çamuru, toprağı benim için çok farklıydı" dedi.

Çaykur Rizespor'un Atatürk Stadı'nda en farklı galibiyeti aldığı maçta ilk 11'de sahaya çıktığını hatırlatan Kazmaz, şunları ifade etti:

"Beşiktaş ile oynadığımız lig maçının 86. dakikasında attığım son golle siyah-beyazlı ekibi 5-1 yenmiştik. Hatta altı da olabilirdi bir de penaltı kaçırmıştık. Tabi Beşiktaş gibi bir takıma beş gol atmak her baba yiğidin harcı değil."

Kazmaz, 2. Lig'de oynadıkları ve unutamadığı bir maçı da şöyle anlattı:

"2. Lig'de play-off'a kalmamız için galip gelmemiz gereken Şekerspor maçına çıkmıştık. Maçın son dakikalarına sıfır sıfır girmiştik. Artık umutlar bitmişti ki orta sahaya yakın bir yerde top ayağıma geldi, öylesine topa vurdum ve gol oldu. Böylece play-off'a çıktık. Gol sevincini tel örgülere çıkıp kutladım. Arkamdan da sarı kart cezası sınırında olan beş arkadaşım geldi. Tel örgülere çıktığımız için hepimiz sarı kart gördük. Maçtan sonra o zamanki başkan Ekrem Cengiz, 'keşke gol atmasaydın herkes cezalı duruma düştü, haftaya ne yapacağız' demişti."

Çaykur Rizespor'da 1982-1990 sezonları arasında futbol oynayan Harun İlik ise Rize futboluna uzun yıllar hizmet veren Atatürk Stadyumu'nda oynamaktan dolayı mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

İlik, çok iyi maçlar oynadıkları stadın yıkılacağı için hüzünlü olduğunu belirtti.

Atatürk Stadı'nda taraftarları bazen sevindirdiklerini bazen üzdüklerini dile getiren İlik, "1986-1987 sezonunda Galatasaray, Beşiktaş ile şampiyonluk için yarışıyordu. Galatasaray bize deplasmana gelmişti. Biz de o sene kümede kalmak için oynuyorduk. Zor geçen maçı penaltıdan Abdullah Avcı'nın ve Hakan Tecimer'in attığı gollerle 2-0 kazanmıştık. Bu maç benim yaşantımda unutamadığım maçlar arasında yer alır" ifadelerini kullandı.

Çaykur Rizespor'da 1988-1997 sezonlarında forma giyen ve 1992-1993 sezonunda 2. Futbol Ligi 4. Klasman grubunda gol kralı olan Mustafa Yılmaz ise Atatürk Stadı'nda unutamadığı birçok maç olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Gol kralı olduğum sezon Erzurumspor ile play-off maçına çıkmıştık. Maçta 1-0 mağlup durumdayken son dakikada penaltı oldu. O maça kadar hep penaltıları ben kullanmak istemiştim ama nasip olmamıştı. O maçta penaltıyı ben kullandım ve golü attım. Kümede kaldığımıza sevinirken, o sezon sarı kart cezalısı bir futbolcu bir maçta oynadığı için üç puanımız silindi ve 3. Lig'e düştük. Bu maçı hiç unutamam."

Savunma oyuncusu Mustafa Kalafatoğlu, 1988-1994 sezonları arasında Çaykur Rizespor formasını terlettiğini belirterek, "Stadın yıkılışı hüzün veriyor, sessizce yıkılıyor. Yeni yapılan stadımızın ülkemizin nitelikli statlarından biri olması ise mutluluk verici" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA