Amasya'da Çiçek Bamyası Üretimi

AMASYA - Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, çiçek bamyasının Amasya'nın gözdesi olduğunu kaydetti.

Gülbay, yaptığı yazılı açaklamada, Amasya'da 2013 yılında 5 bin 15 dekar alanda Amasya çiçek bamya ekilişi yapıldığını yaklaşık olarak bin 680 ton verim beklendiğini belirtti.

"Bamya üretiminin ilimiz ekonomisine katkısı 16 milyon 800 bin lira civarında olması beklenmektedir" diyen Gülbay, şunları kaydetti:

"Çiçek bamyası Amasya merkez ilçe Yenice beldesi ile Göynücek ve Taşova ilçelerimize bağlı köylerde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Çok emek ve işçilik isteyen bamya yetiştiriciliği, 1 ila 4 dekar arasında aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Sarı renkli ve küçük meyveli olan çiçek bamyası daha çok kurutmalık olarak değerlendirilmektedir.Çiçek bamyası nisan sonu, mayıs başlarında ekilmekte, haziranın ikinci haftasından itibaren ise hasadı yapılmaya başlanmaktadır. Bamyalar çiçek açmaya başladıktan sonra, açan çiçekler her gün sabah gün doğumundan saat 11''e kadar çiftçilerimiz tarafından toplanır. Toplanan bamyalar 3 metre uzunluğundaki iplere dizilir, gölgede kurutulması sağlanır. Hasat sezonu ağustos-eylül ayında en yüksek olmak üzere ekim ayı sonuna kadar sürer ve bu işlem her gün devam eder. Kuru bamya ilimiz pazarında sürekli alıcı bulmakla birlikte yurt dışına da ihraç edilmektedir.''

Gülbay, Amasya'da bamya yetiştiriciliğini teşvik etmek ve tanıtmak amacıyla Göynücek ilçelesinde her yıl Ağustos ayında, "Çiçek Bamyası Kültür ve Sanat Festivali" düzenlendiğini de belirtti.

Kaynak: AA