Mısır'da Facebook savaşları

Darbenin eşiğine gelen Mısır'da hem ordu hem de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, sabah saatlerinden bu yana yaptıkları en önemli açıklamaları Facebook üzerinden yayımladı.

Mısır'da Facebook savaşları
Mısır ordusu bu sabah Facebook'tan yaptığı "Son Saatler" başlıklı açıklamada, "Mısır halkını teröristlerden ve radikallerden korumak için kendi kanımızı dökmeye hazırız" ifadesini kullandı.

MISIR'DAN CANLI YAYIN


Mursi'nin istifasını isteyen halkın taleplerinin karşılanması için 48 saat mühlet veren ordunun tanıdığı sürenin TSİ 17.30'da dolmasının ardından ise Cumhurbaşkanlığı'na ait Facebook sayfasına bir açıklama koyuldu.

Söz konusu açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı bir sonraki parlamento seçimlerini denetlenmesi için, üzerinde uzlaşı sağlanmış bir koalisyon hükümeti kurulmasını öneriyor" denildi.

"BU BİR ASKERİ DARBE"


Mursi'nin ulusal güvenlik danışmanı İsam el-Haddad da Facebook sayfasında, Mısır'da meydana gelen gösteriler ve yaşananları "askeri darbe" olarak değerlendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Bakinam eş-Şarkavi ise Mursi'yi seçimle işbaşına getiren demokratik mekanizmaya saygı duyulması çağrısında bulundu.

Şarkavi, açıklamasında Mısır halkını, demokrasiye saygı duymaya çağırarak, "Devrimle gelen anayasal meşruiyeti, askeri güçle gelen meşruiyete mi dönüştüreceğiz?" ifadesini kullandı.

"Halkın sesi Tahrir ve Cumhurbaşaknlığı Sarayı önünde değil" diyerek Mursi karşıtlarını işaret eden Şarkavi, gerçek halkın sesinin, Mursi'yi destekleyenlerin bulunduğu Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanları olduğunu belirtti.

Şarkavi, "Seçimler her yıl bozulup yeniden yapılacak bir sistem değil, demokratik yöntemlerle devlet kurumlarının inşasını hedefleyen bir mekanizmadır. Zorlukların değil istikrar aracıdır. Hiçbir ülke, yılda birkaç kez yapılacak seçimleri kaldıramaz" değerlendirmesinde bulundu.

Şiddetten uzak durulması ve barışçıl eylemlere yönelinmesi çağrısında bulunan Şarkavi, Mısırlılara, hep birlikte şiddetle ve gösterilere sızan baltacılarla mücadele etme tavsiyesinde bulundu.