Mısır'da asker darbe yaptı

Mısır'da ordu yönetime el koydu. Anayasa Mahkemesi Başkanını geçici devlet başkanı olarak atadı.İşte dakika dakika gelişmeler...

Mısır'da asker darbe yaptı
23.09: Hükümetten darbeye ilk aciklama... Huseyin Çelik: Mursi'yi iktidara getiren geniş kitlelerin kendi oyuna, kendi namusuna sahip çıkması gerekiyor

23.06: Mısır'da Mursi yanlısı yayın yapan tüm medya kuruluşları kapatıldı.

22.59: Darbe açıklamasının ardından halk Adeviye meydanına akın ediyor.

22.28: Mursi: Darbeyi reddediyorum. Görevimin başındayım. Halkımı direnişe çağırıyorum...

22.25: Asker, Anayasa Mahkemesi Başkanını geçici devlet başkanı olarak atadı.

22.03: MISIR GENELKURMAY BAŞKANI EL SİSİ ORDUNUN YÖNETİME EL KOYDUĞUNU AÇIKLADI. DARBEYİ GERÇEKLEŞTİREN GENELKURMAY BAŞKANI EL SİSİ AÇIKLAMA YAPTI:

İŞTE O AÇIKLAMA:

Mesaj alınmış ve siyasi sahnenin güvenliğini sürdürmek üzere müdahalede bulunmuştur.

MISIR HALKININ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Şimdiye kadar birçok çağrı yapıldı. Mısır askeri stratejik bir yardım da sundu. Karşılaştığımız büyük zorluklar ve tehditlerin üzerinden gelebilmek için sosyal güvenlik ve politik açıdan çağrıda bulundu. Askeri kuvvetler bölünmenin, gerginliğin, çatışmanın olmamasını istiyor. Mevcut krizden çıkabilmek için bütün çağrıları yapıyor. Askeri tarafın göstermiş olduğu talepler 21-22 Haziran'da görüşlerini bildirmiş olduk. Her türlü devlet mercii tarafından askerin görüşleri reddedilmiş oldu. Mısır'daki kitlelerin de istekleri ve talepleri reddedilmiş oldu. Bizim amacımızın uzlaşmadır, insanların umudunu, güvenini sağlamaktır. Başkanın dün yapmış olduğu konuşma ve bunun öncesindeki süreçler kitlelerin taleplerini karşılanmadığını gösteriyor.

TEKNOKRAT HÜKÜMETİ OLUŞTURULABİLİR

Mısır'da bir yol haritası çizilmelidir. Bu yol haritasında çeşitli konular vardır. Bunlar arasında Anayasa'nın askıya alınması vardır. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da aynı şekilde bu süreçten geçmesi gerekmektedir. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekmektedir. Bu ara dönemdeki kararnameler çıkarılmalıdır. Teknokrat bir hükümet oluşturulabilir. İlgili tüm süreçleri yönetmesi gerekmektedir.

ULUSAL BİR UZLAŞMA SAĞLANMALIDIR

Tüm ölçekteki ilgili değiştirme süreçlerinin Anayasa çerçevesinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Askeri Yüksek Şura, parlamenter seçimlere bu yolda gitmeli ve de parlamenter seçimlerin sürecini başlatmalıdır. Etik bir başlık altında medyanın özgürlüğü, halkların özgürlüğü dikkate alınarak bunlar yapılmalıdır ki, gençlere yetki verilebilsin ve de karar verme süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilsin. Ulusal bir uzlaşma gerçekleştirilebilsin. Her taraftan kişilerin katılımıyla gerçekleştirilsin.

HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR

Mısır Askeri Kuvvetleri ayakta duracaktır, İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı'yla iletişim içerisinde olacaktır. Huzurlu ve barışçıl bir ortam içerisinde bu sürecin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Askeri kuvvetler, polis ve de yargı personeli bu noktada kendini adamıştır. Halkların güvenliğini, emniyetini ve refahını sağlamak için kendini adamıştır ve de bunun savunmasını yapmaktadır.

21.56: Mısır devlet gazetesi El Ahram, ordunun TSİ 20.00 itibari ile Mursi'ye 'Cumhurbaşkanı değilsin.' dediğini duyurdu.

Ardından devlet haber ajansın geçtiği habere göre, Mursi artık karar süreçlerinin dışında. Kısa bir geçiş döneminin ardından cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimi yapılacak. Mısır ordusu ise TSİ 22.30'da açıklamada yapacak.

21.52: Mursi Cumhurbaşkanlığı muhafızlığına bağlı bir misafirhanede tutuluyor

21.50:El Ahram: Ordu Mursi'ye 20.00 itibariyle Cumhurbaşkanı olmadığını iletti.

21.43: Avrupa Birliği Mısır'daki darbe girişimini kınadı.

21.23:Türkiye Mısır'da yaşanan darbe girişimiyle ilgili açıklama yaptı.

21.20: Mursi taraftarları orduya direnişe geçti. Tankların üzerine çıkıyor.

21.15: Mursi taraftarları tankların önüne yatmaya başladı

21.03: Esed rejimi, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye istifa çağrısı yaptı.

20.52: Elcezire: Cumhurbaşkanlığına giden anayollar güvenlik amacıyla kapatıldı

20:48: Mursi, halkının kaygılarına yanıt verme konusunda daha fazla şey yapmalı.

20:33:Kahire'de Mursi taraftarları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor. Devlet televizyonu, marşlar eşliğinde askeri filmler yayınlamaya başladı.

20.29: CNN International canlı yayınında konuşan Hür Mısırlılar Partisi temsilcisi Naguib Abadeer, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin meşruiyetini kaybettiğini belirterek, 'Bu bir askeri darbe değil. Bu bir devrim' dedi.

20.16: 'Ordu: Mursi taraftarlarına saldırıldığı doğru değil. Güvenliği sağlıyoruz'

20.11: Askeri birlikler Mursi taraftarlarının etrafını kuşatıyor..

20.10:Mursi'nin bulunduğu kışlanın çevresine askerler barikat kuruyor

20.09:Kahire sokaklarında askeri ve zırhlı araç sayısı artıyor.

20.05: Mursi yanlıları Rabıa Meydanı'na kefenleriyle geliyor.

19.58:Mursi'nin yardımcısı: Mursi'nin nerede olduğunu bilmiyoruz

19. 48: Davutoğlu, ABD, İngiltere Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarıyla görüştü..

19.46: Ordunun dini ve muhalif liderlerle toplantısı bitti, açıklama bekleniyor.

19.43: Mursi taraftarları tankların üzerine çıktı,'siz bizim ordumuzsunuz'şeklinde sloganlar atıyor.

19.38: Mısır ordusu, iddiaya göre Mursi'ye seyahat yasağı getirdi.

19.37: Mısır ordusunun birazdan açıklama yapması bekleniyor. 19.36: El Arabiya: Mursi güvenliği için Savunma Bakanlığı sarayına götürüldü. 19 29: ABD Başkanı Barack Obama Mısır'da tarafları itidalli olmaya çağırıyorum... 19.28: Cumhurbaşkanlığı sarayının etrafı tanklarla çevrildi

ASKERİ DARBE GERÇEKLEŞİYOR:


Mursi'nin danışmanı: Askeri darbe gerçekleşiyor. Hiçbir askeri darbe kan dökülmeden gerçekleşmez. Mursi yanlılarının dağılması için güç kullanılabilir.

MURSİ EV HAPSİNDE Mİ?:


BBC'ye konuşan Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Mısır medyasında yer alan 'Mursi'nin ev hapsine alındığı' iddialarının doğru olmadığını söyledi.

MURSİ'DEN SON DAKİKA MANEVRASI:


Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, 'Uzlaşı hükümeti önerdi'. Mursi'nin sözcüsü ulusal uzlaşma hükümetinin çözümün bir parçası olabileceğini, bunun haricinde başka bir şey olmayacağını duyurdu. Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin'İstifa etmeyeceğim. Ordu taraf tutmamalı'sözünü de aktardı *Giza Valisi istifa etti. Mısır'da siyasi kriz devam ederken dün Mursi destekçilerinin göstericilerine ateş açılması olayı ile ilgili olarak Giza Valisi Ali Abdurrahman'ın istifa ettiği belirtildi. İstifa haberi Mısır devlet televizyonu tarafından duyuruldu *Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir koalisyon hükümetinin ülkedeki siyasi krizin çözümünün bir parçası olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, geçen Aralık'ta kabul edilen anayasada değişiklik yapılması için ortaya konan siyasi girişimin bozulmasından da yine muhalefet partileri sorumlu tutuldu.

*ORDU AÇIKLAMA YAPACAK:

Mısır Devlet Televizyonu'nun verdiği habere göre 'Dini liderler, gençlik liderleri ve iktidardaki Özgürlük ve Adalet Partisi dışındaki siyasi gruplarla yapılan toplantı biter bitmez, ordu açıklama yapacak.

*MÜSLÜMAN KARDEŞLER SÖZCÜSÜ HADDAD :


'Ordunun yeri kışlalardır, siyaset sahnesi değil' diye konuştu.

*MISIRLI KADIN GAZETECİ :

'Muhammed Mursi'ye soruyorum: Sen Cumhurbaşkanı mısın, yoksa savaş beyi mi?' Bu soruyu, BBC World televizyonundaki canlı yayına bağlanan Mısırlı gazeteci Mona Eltahawy soruyor. 'Mısır halkının değil, Müslüman Kardeşler'in başkanı' gibi davranmakla suçladığı Mursi'nin meşruiyetini yitirdiğini savunan Eltahawy, ordunun yönetimi devralmasının da istenmediğini vurguluyor. Eltahawy'ye göre, en makul çözüm, seçimler yapılıp yeni anayasa hazırlanana kadar ülke yönetimini sivil bir konseyin devralması.

*MURSİ TARAFTARLARI DA MEYDANA ÇIKIYOR :


Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin destekçileri Kahire'deki Rabiatül Adaviyye Camii'nin önünde toplanıyor.

*TAHRİR DOLUYOR:


Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı protestocular Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanıyor. Cinsel taciz olaylarının önüne geçilmesi için gönüllü protestocular kadınlar ve erkekleri ayırıp, aralarında 'güvenli bölge' oluşturdu.

NELER OLUYOR?
*Mısır'da ordu, Cumhurbaşkanı Mursi'ye muhalefetle uzlaşmaya varması için TSİ 17:00'ye kadar süre vermişti. *Cumhurbaşkanı, salı gecesi televizyonlarda halka seslenerek, dayatmalara boyun eğmeyeceğini, ülkenin seçilmiş meşru lideri olarak kalacağını söyledi. *Ordu ise, Mısırlıları kendi ifadesiyle'teröristler ve aptallara'karşı korumak için'ölüme hazır olduğunu'açıkladı. *Salı gecesi Mursi destekçilerinin düzenlediği mitinge kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırılarda en az 16 kişi hayatını kaybetti. Mursi karşıtları, Kahire'deki Tahrir meydanında cumhurbaşkanının göreve gelişinin 1. yıldönümü olan pazar gününden bu yana protesto gösterileri düzenliyor. (Kaynak:BBC)

*MISIR'DAN ATILAN TWİT:


Askerler, arkadaşlarımla birlikte oturduğumuz kafeye gelip, hepimize evlerimize gitmemizi emretti. Mısır'da özgürlük yankılansın, ama askeri darbe olmasın.

*TV BİNASI TAHLİYE EDİLDİ :


Ordunun ültimatom süresinin dolmasına kısa bir süre kala, küçük bir editöryel ekip dışındaki çalışanlar Mısır devlet televizyonu binasından tahliye ediliyor. Ordunun sürenin dolmasından sonra bir açıklama yapması bekleniyor.

*MÜSLÜMAN KARDEŞLER:


'Mursi, Mübarek değil. Cumhurbaşkanını özgürce seçen Mısırlılar bu demokratik tercihlerini koruyacak ve korkuya yenik düşmeyecektir.'

*ÖLMEK YEĞDİR:


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Mursi için tarih tarafından suçlanmaktansa, demokrasiyi savunmak adına ölmek yeğdir.. (Reuters) *Mısır Ordusu'nun resmi Facebook sayfasında, yazılı açıklama ya da konuşma için belli bir saat olmadığı belirtildi. *Mısır Cumhuriyet Muhafızı askerleri Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde bekliyor. *BBC World televizyon kanalındaki canlı yayında konuşan Mısırlı emekli Tuğgeneral Ayman Salama, ordunun bir iki saat içinde vereceği kararın 'pandoranın kutusunu açabileceğini' söyledi. *SİSİ'YE RET:Müslüman Kardeşler Genelkurmay Başkanı General Sisi'nin görüşme teklifini reddetti. (Reuters)

*ORDU MURSİ'YE NE YAPACAK?


Kahire'den bildiren BBC muhabiri Quentin Sommerville: -'Ordu hali hazırda Cumhurbaşkanı Mursi'nin işbirliği yapmaya yanaşmaması durumunda anayasayı askıya alıp çoğunlukla sivillerden oluşan geçici bir yönetim kadrosunu göreve getireceğini ve erken seçime gidilmesi talimatını vereceğini ima etti. Ama ordu, işbirliğine yanaşmaması durumunda Mursi'nin kendisine ne olabileceğini söylemedi.'

MISIR GENELKURMAY BAŞKANI AÇIKLAMASI


Mısır'da kritik saatlere girilirken Genelkurmay Başkanı Sisi yaptığı açıklama ile soğuk duş yaşattı. Sisi'nin açıklaması Mısır'ın darbeye doğru yol aldığı şeklinde okundu.

MURSİ ORDUYA KARŞI CANINI ORTAYA KOYDU

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, orduya çağrıda bulundu. Halka da seslenen Mursi'hayatım pahasına koruyacağım'dedi. Mısır ordusunun dehşet yol haritası! Mısır 'ın resmi haber ajansına göre ordunun ültimatomunda bahsedilen yol haritası şunları içeriyor. Dışişleri'nden flaş Mısır açıklaması Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da yaşanan siyasi durumla ilgili olarak Türkiye'nin tavrını koyan açıklamada bulundu. Mısır'ı sallıyorlar! Kim bu'baltacılar'? Koca bir ülke onlar yüzünden savaş alanı. Kim bu baltacılar? Ellerinde gerçekten de balta var. Evsiz ve işsizlerden oluşuyor. Para işadamlarından. Türkiye ve Mısır ayaklanmaları benzer mi? Guardian gazetesi yazarı Seumas Milne, Mısır, Brezilya ve Türkiye 'deki gösterilerin ortak yanlarını “siyaset olmazsa protestolar elitlerin eline bırakılır” başlığı altında ele alırken Financial Times, Mursi ve Erdoğan'ın ortak noktalarına dikkat çekiyor.