Mısır'da, '2 milyar dolarlık Türk tedirginliği'

Mısır’da ordunun bazı kamu kurumlarına girmesi, tüm dünyada geniş bir yankı buldu. Müdahalenin boyutunun ne olacağı gözlenirken, bu ülkede 2 milyar doları bulan Türkiye yatırımı da gündeme geldi.

Mısır'da, '2 milyar dolarlık Türk tedirginliği'
Mısır 'da günlerdir süren olaylar nedeni ile ordunun taraflara tanıdığı 48 saatlik süreye saatler kala, ordu sokağa çıktı.

Bu durum, dünyanın geneli için kaygı verici bir tablo olarak yorumlanıyor. Ekonomide Türkiye 'nin güçlü partnerlerinden Mısır 'da Türkiye 'den 250 kadar firma bulunuyor. Anılan yatırımların toplam büyüklüğü 2 milyar dolar seviyesinde. Özellikle inşaat ve tekstildeki yatırımlar öne çıkıyor. LC Waikiki, Colins,, Şahinler Holding'e bağlı Şahinler Egypt, Yeşim Tekstil, Mısır 'da öne çıkan Türk tekstil yatırımları. Türkiye firmalarında toplamda 40 bin Mısırlı 'nın istihdam edildiği belirtiliyor.

Türkiye 'nin Mısır 'a ihracatı geçtiğimiz yıl 1 milyar 596 milyon dolar olur olarak kayıtlara yansıdı.

'ARAP BAHARI'NDA ŞERBETLİYİZ'


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk -Mısır İş Konseyi Zuhal Mansfield, Mısır 'daki Türkiye yatırımları için “Can ve mal güvenliğimiz tehdit altında değil. Arap Baharı 'nda yaşananlardan sonra bu konuda şerbetliyiz. Temel kaygı ve beklentimiz, Mısır 'ın artık bu olayları aşması ve olması gereken seviyeye erişmesi. Mısır 'da geleceğe yönelik ciddi planlarımız var.”

'SİPARİŞLER KESİLEBİLİR'


İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Mısır 'da, yağma kaygısının olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Olaylar süreklik arzederse, özellikle AB ve ABD 'den alıcılar sipariş vermeyi durdurabilir. Sipariş vermekten korkabilirler.”
Türk firmalarının emek yoğun sektörlerde iş yapmaları sebebiyle de, yaklaşık 60 bin Mısır'da istihdam sağlanıyor.

Türkiye 'nin Mısır 'a ihracatı geçtiğimiz yıl 1 milyar 596 milyon dolar olur olarak kayıtlara yansıdı.