Mehmetçiğe "kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" Eğitimi

ANKARA - Er ve erbaşlar, cinsiyet algısı ve kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi alacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol" törenle imzalandı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yaptığı konuşmada, protokolle kadın hakları konusunda farkındalık ve duyarlılığın artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin eğitimlerin de verileceğini ifade eden Yılmaz, protokolle askere gelen gençlerin bu konularda eğitilmesi ve bilinçlerinin artırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

2007'den itibaren TSK'de erbaş ve erlere kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet konulu eğitimlerin verildiğini hatırlatan Bakan Yılmaz, bu eğitimlerle kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öncü bir rol oynandığını vurguladı. Bakan Yılmaz, 2011'den itibaren ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının talebi doğrultusunda askerlere, kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili eğitimi verilmeye başlandığını belirtti.

Protokolle, TSK'den 85 eğitimciye iki haftalık uzman eğitici yetiştiriciliği programı uygulanacağını vurgulayn Yılmaz, "85 kişilik eğitici sayısı, TSK tarafından kendi içinde yapılacak uzman eğitici ile 3 bine çıkarılacaktır. 3 bin uzman eğitici kadrosuyla bütün birliklerimizdeki erbaş ve erleremize askerlik hizmetleri süresince 6 saatlik toplumsal cinsiyet algısı ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda eğitim verilecektir. Ayrıca harp okulları, astsubay meslek yüksekokulu ve sınıf okullarında da bu konularla ilgili konferans ve paneller düzenlenecektir" diye konuştu.

Söz konusu eğitimlerin kadın haklarının korunmasına, aile bağlarının güçlenmesine, aile için huzurun azalmasına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine katkı sağlayacağını ifade eden Yılmaz, "Aile toplumumuzun temelidir. Ailede huzur varsa toplumda da huzur olur" ifadesini kullandı.

-Bakan Şahin-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin 5 bin yıllık, köklü ve güçlü bir kurum olduğunu söyledi.

TSK'yı güçlü bir eğitim ordusu olarak da nitelendiren Şahin, asker ocağına gelen er ve erbaşların burada eğitildiğini ve ihtiyaç duyulan bilgileri kazandıklarını belirtti.

Bakanlık olarak toplumun değişim ve dönüşümünde bu güçlü kurumla işbirliğini hedeflediklerini anlatan Bakan Şahin, şöyle konuştu:

"Sürdürülebilir kalkınma için, 2023 hedefimiz için bu yapılan çok önemli. İnsan potansiyelimizi iyi kullanmamız gerekiyor. Kalkınmanın bir parçası yapmamız gerekiyor. Onun için de toplumdaki herkesin, hiçbir ayrımcılığa tabi tutmadan, kadın-erkek, yaşlı-genç, engelli-engelsiz demeden herkesin tüm potansiyelini toplumun parçası haline dönüştürmemiz gerekiyor."

Bununla ilgili fırsat eşitliği sağlanması ve kadın ile erkeğin birbirlerinin hakkını koruduğu toplumsal dönüşümün sağlanmasının gerektiğini vurgulayan Şahin, bunu "uzun soluklu bir mücadele olarak" değerlendirdi.

Bu kapsamda çok yoğun çalıştıklarını, erkeklere ulaşmak ve bu konuda bilgilendirmek için her fırsatı değerlendirdiklerini dile getiren Şahin, kahvehanelerde verdikleri eğitimlere de değindi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin bilgi veren Şahin, "Ama hukuk devletinin normları tek başına değişim ve dönüşüme yetmiyor. Zihinlerin, kalplerin, gönüllerin bu eşitliği özümsemesi, bir davranış şekline dönüştürmesi ve hayatın içinde bunu kullanması gerekiyor. Hayatın her alanında bunu sahiplenmesi gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

Bireylerin birbirilerinin haklarını korumasıyla ancak güçlü ailenin kurulabileceğini vurgulayan Şahin, bunun temelinde eğitim olduğunu bildirdi.

-Soru-cevap-

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan İsmet Yılmaz, eğiticilere, kadının insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği bilgisi, Türkiye'de kadının durumu, ulusal mevzuatta toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlara etkin katılımı, kadınların yetki ve karar alma süreçlerine katılımının önemi, kadınların sağlık hizmetlerine erişimi, Türkiye'de kadına yönelik şiddet, kadına yönelik şiddetle ilgili yapılan çalışmalar, kadına yönelik şiddetle ilgili yanlış ve yaygın inanışlar, kadına yönelik şiddetin nedenleri ve önleme politikaları, kadın ve çocuklar üzerindeki etkileri, kadına yönelik şiddetin fail ve mağdurlarının özellikleri, töre ve namus cinayetleri, kadına yönelik şiddetle mücadelede başvuru mekanizmaları konularında eğitimlerin verileceğini söyledi.

Yılmaz duruma göre yeni konuların da bu eğitimlere eklenebileceğini kaydetti.

-"Kul hakkı"

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemine dikkati çeken Yılmaz, "Aslında bakınca biz kaybettiğimizi arıyoruz. Kul hakkı diye bir kavram vardır. Biz kul hakkını unuttuk. Kadın ve erkek bir araya geldiği zaman mutlaka kul hakkı söz konusudur. Eğer kul hakkına riayet etmiş olsaydık işte o zaman ailede huzur olurdu. Ama biz her yerde kul hakkını unuttuğumuz için bu geldi" diye konuştu.

Yılmaz, kul hakkı ile ilgili toplumsal yaşamdan örnekler de verdi.

Kaynak: AA