Askerin konuşlanması darbe değil

Mısır'da muhalif parti ve grupları barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Genel Sekreteri Munir Fahri Abdunnur, ordunun başkent Kahire ve ülkenin bazı şehirlerinde konuşlanmasının askeri darbe olmadığını belirtti.

Askerin konuşlanması darbe değil
UKC Genel Sekreteri Abdunnur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ordunun bazı şehirlerde konuşlanması, askeri darbe olmadığını belirterek "Tüm Mısırlıların emniyetini korumak gibi açık bir hedefleri var. Ordu, dün yaşanan çatışmalar gibi Mursi yanlıları ve karşıtları arasında şiddet olayları meydana gelmesinden endişe ediyor" dedi.

Abdunnur, "Mısır toplumu, dün meydana gelen çatışmalardan endişeli. Biz muhalefet olarak ordudan emniyeti koruma konusundaki sorumluluğunu üstlenmesini istedik. Ordudan barışçıl göstericileri koruması için sokağa çıkmasını talep ettik" diye konuştu.

Ülkedeki siyasi krize ilişkin Abdunnur, "Cumhurbaşkanı görevinden istifa edecek mi, yoksa bırakmak zorunda mı kalacak? Hükümet kurma işini kim üstlenecek? tüm bu soruların cevabını Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi yapacağı açıklamada verecek" ifadelerini kullandı.

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Sisi, kuvvet komutanları beraberliğinde muhalif ve dini liderler ile bir araya geldi. Mısır halkı, Sisi'nin toplantı ardından yapacağı açıklamayı bekliyor.

-Ordu Sözcüsü Muhammed-

Mısır Ordu Sözcüsü Ahmed Muhammed, "Silahlı Kuvvetler, Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda göstericilerin hedef alındığına dair çıkan haberlerin doğru olmadığını vurguluyor. Mısır ordusu, tüm Mısırlılarındır. Ülkenin farklı yerlerinde konuşlanan güçler, ayrım yapmadan tüm Mısırlıların canının korumak içindir" dedi.

Muhammed, "Tüm yerli ve yabancı basın kuruluşlarına yaptığımız ülkedeki iç işlerini ve ordu kurumları hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu araştırmasını, doğruları saptırma girişimlerinden kaçınmasını çağrımızı yineliyoruz" diye konuştu.

-Ordu meydanlarda konuşlandı-

Mısır'da orduya ait zırhlı araçlar, göstericilerin toplandığı meydanlarda konuşlandı. Cumhurbaşkanı Mursi yanlıların toplandığı Giza'daki Nahda Meydanı 7 zırhlı ve asker taşıma araçları eşliğinde asker sevk edildi. Rabiatu'l-Adeviye Meydanı Meydanı'na ise gönderilen 10 askeri araç ile bölgede bulunan asker sayısında artış gözlendi.

Muhaliflerin toplandığı Tahrir Meydanı'na çıkan Kasru'n Nil Köprüsü üzerinde konuşlanırken Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde 6 zırhlı araç nakledildi.

Öte yandan askerler çatışma çıkmasını önlemek amacıyla Mursi yandaşlarının bulunduğu Rabiat'ul Adeviye ve karşıtlarının bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Merkezi arasındaki cadde arasında barikat kurdu.

Mısır'ın güneyindeki Asyot şehrinde ise ordunun sokakta konuşlanması muhalifleri sevindirdi. Ellerinde Mısır bayrakları taşıyan göstericiler, orduyu sevinçle karşıladı.

İsmailiye ve Süveyş'te de ordu, gösteri meydanları yakınlarında konuşlandı.