İstanbul Büyükşehir Belediyesi İftar Programı

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bütün bu adımlar, ufku olanlar içindir. Ufku olmayanlar bu adımları çizemez" dedi.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Haliç Kongre Merkezi'nde verilen iftar programında konuştu.

Konuşmasında, yakın zamanda hizmete açılan Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy metro hattına değinen Erdoğan, vatandaşın sadece yerin üstüne yapılanı görmemesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, yerin altına yapılan metro hatlarıyla İstanbul'un farklı bir çehreye kavuştuğunu anlatarak, "2023'e kadar 720 kilometreye İstanbul'da metro olarak ulaşmış olacağız. Projeler bunu gösteriyor. Bütün bu adımlar, ufku olanlar içindir. Ufku olmayanlar bu adımları çizemez. Bizim bir de derdimiz var, aşkımız var, İstanbul sevdamız var. Bu İstanbul sevdamızı hiç bir şey engelleyemez" diye konuştu.

İstanbul'a Central Park benzeri bir park yapılması konusunda kamuoyunda çıkan söylentileri anımsatan Erdoğan, İstanbul'a Central Park benzeri bir parkın değil, bir şehir parkının yakışacağını söyledi.

Erdoğan, birilerinin taklit edilmesine gerek olmadığını, gerekirse birilerinin bizi taklit etmesi gerektiğini ifade etti.

-Zeytinburnu'da yapılacak şehir parkı

Erdoğan, Zeytinburnu'nda Veli Efendi Hipodromu'nun arkasında 500 dönümlük arazide yapılacak olan şehir parkı sayesinde bölgenin nefes alacağını kaydetti.

Parkın dışında söz konusu alanda ciddi bir kentsel dönüşümün de yapıldığını anımsatan Erdoğan şunları söyledi:

"Onlar da hızla devam ediyor. Bunun yanında bir yeşil alanın da olmuş olması İstanbulumuz için ayrı bir zenginlik. Hiç unutmuyorum, göreve geldiğimizde E-5'te, TEM'de ağaç görmek hak getire, yoktu. Yaptığımız kampanyalarla İstanbulumuzu E-5'inde TEM'de orta refüjlerindeki ağaçlar, hep o zamandan dikilmiş ağaçlardır. Bugün artık bakıyorum ağaçların dibinde piknikler yapılıyor. Bu hale geldik. Türkiye genelinde 2 milyar 800 milyon ağaç diktik. Bunun 2 milyarı fidandır, 800 milyonu 3 yaş ve üzeri ağaçtır. Bunları niye yapıyoruz? Yeşile olan sevdamızdan dolayı yapıyoruz. Çünkü bu ağaçlar bizim için soluktur, nefestir. Bunları yapmaya devam edeceğiz. Bunun aksi düşünülemez."

İstanbul'un değer verilmesi gereken yönleri, denizi, yeşili ve havası olduğunu belirten Erdoğan, onu farklı kılacak şeyin ise yapılaşması olduğunu aktardı. Erdoğan, bu amaçla dikey mimariden uzaklaşıp yatay mimariye geçilmesi gerektiğini dile getirerek, "Son zamanlarda bu konuda da güzel gelişmeler olduğunu görüyorum" dedi.

-"Hepimizin gideceği yer 2 metreküplük bir çukurdur"

Halkın her şeyden öte birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz birbirimizi niçin seveceğiz? Veya niye seviyoruz? Makamdan, mevkiden para puldan ötürü mü seviyoruz? Hep söylüyorum. Türküyle Kürtüyle Lazıyla Çerkeziyle Gürcüsüyle Abazasıyla Boşnağıyla Romanıyla vesaire. Biz, birbirimizi Yunus'un diliyle 'Yaratılanı, Yaradandan ötürü severiz' anlayışıyla seviyoruz. Bunu başarmaya mecburuz. Hepimiz için ölüm haktır. Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekili, belediye başkanı, trilyoner olsak da hepimiz için ölüm hak. Bu makamlar bizi kurtarmayacak, bu paralar pullar bizi kurtarmayacak. Hepimizin gideceği yer 2 metreküplük bir çukurdur. Yakınlarınız da sizinle beraber sürekli kalmaz, oraya defnederler sonra çekip giderler. Bayramdan bayrama uğrarlarsa öp de başına koy. Olay bu, öyleyse bu kavga niye? 'Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş meğer' diyor Baki, öyleyse bu kubbede hoş bir sada bırakmak, aslolan budur. Bunu başarmamız lazım."

Başbakan Erdoğan, hizmetin ve hayrın peşinde koşulması gerektiğini ifade ederek, buna rağmen yakıp yıkmayla uğraşıldığını söyledi.

İnşa etme, dikme ve yatırımların çoğaltılmasının önemine değinen Erdoğan, herkese iş imkanı sağlayacak şekilde adımlar atılmasının gerektiğini dile getirdi.

Terörün kan kokan ellerinden Türkiye'nin bıktığını kaydeden Erdoğan, çözüm süreciyle bu sıkıntının üstesinden gelineceğini söyledi.

Erdoğan, bu süreç içinde destek verenlerin de iftar programında yer aldığını anımsatarak, onlara teşekkür etti. Ramazanın 20. gününün de geride kaldığını anımsatan Erdoğan, bayramın Türkiye, İslam dünyası ve herkese hayırlar getirmesini temenni ederek sözlerini noktaladı.

Kaynak: AA