Açtığı Müzede Tarihe Işık Tutuyor

DÜZCE - TRT eski yapımcı ve programcısı Nazmi Kal'ın, Akçakoca'nın Hasan Çavuş köyünde açtığı etnoğrafya müzesi, tarihe ışık tutuyor.

TRT'nin ilk yıllarından beri yapımcı olarak hizmet veren ve uzun yıllar sunuculuk da yapan Kal, AA muhabirine, geçmişle bugün arasındaki aşamayı bilmek gerektiğini belirterek, bu mantıkla yola çıktığını ifade etti.

Kal, bu bölgede kullanılan beşik, öküz arabası, pilekiden hareketle öncelikle onları topladığını daha sonra da müze değeri olan ve antika olmamakla birlikte tarihi değerdeki eşyaları bir araya getirerek müzeyi zenginleştirdiğini anlattı.

Bugün bir "yenice" sigarası paketinin nostalji olduğunu dile getiren Kal, müzede 160'a yakın eserinin olduğunu, bunları da her geçen gün çogaltmak için antika pazarlarını dolaştığını bildirdi.

-''Birçok eser sergileniyor"

İsmet İnönü, Celal Bayar ve Vehbi Koç gibi bir dönemin ünlü kişileriyle çektirdiği fotoğraflarını da müzenin ayrı bir yerinde muhafaza ettiğini belirten Kal, şöyle konuştu:

''Eserlerin arasında gramafondan tutun, lazların ekmek pişirdikleri pilekisi, gaz ocakları, ev eşyaları, posta tatarlarının mektup taşıdıkları Osmanlı'dan kalma hemayiller, tahsildarların makbuz kesmek için kullandıkları hokka ve mürekkebi, manyetolu telefonlar, fotoğraf makineleri, delikli paralar yani bugün kullanımdan çıkmış ne varsa hepsini toplamaya çalışıyorum."

Kaynak: AA