KKTC’de Siyasiler Oylarını Kullandı

KKTC’de bugün gerçekleştirilen erken genel seçimlerinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan ve milletvekili adayı Sibel Siber ile seçimde yarışan partilerin genel başkanları oylarını kullandı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu oyunu, Gazimağusa’da Polat Paşa İlkokulu’ndaki 40 numaralı sandıkta kullandı. Eroğlu oy kullanmaya eşi Meral Eroğlu ve kızı Haslet Eroğlu ile birlikte geldi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimlerin demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu belirterek, seçimlerin siyasi partiler tarafından önemli olduğu kadar, icraatları değerlendirme açısından halk için de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Seçime katılım çağrısını bugün bir kez daha yineleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, katılım ne kadar fazla olursa oluşacak parlamentonun da o denli daha düzenli olacağını vurguladı.

Seçim meydanlarında söylenenlerin geçmişte kalması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, halkın ve ülkenin yararına partiler arası diyalog ve uzlaşı kültürüne ihtiyaç olduğunu söyledi.

Seçime katılımın yüksek olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Demokrasilerde halk iradesi ne kadar fazla sandığı yansırsa,parlamento o denli daha düzenli olur diye düşünüyorum” dedi.

“Bizim istediğimiz; çalışan bir parlamento, icraat yapan bir hükümet” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın da bunu düşünerek oy kullanacağına inandığını kaydetti.

Mitingler safhasının artık geride kaldığını bugün halkın konuşacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Siyasi partiler meydanlarda epeyce konuştular. Belki biz de zaman zaman payımızı aldık. Ama mühim olan siyasi partilerin meydanlardaki konuşmalarının o gün için bitmesi ve seçimden sonra oluşacak parlamentoda seçim meydanlarında söylenen sözlerin geride bırakılmasıdır” dedi.

“PARTİLER ARASI DİYALOGA İHTİYAÇ VAR”
Ülkede partiler arası diyaloga ve işbirliğine de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Ülke hepimizin, bu ülke güven ve huzur içerisinde yaşamak istersek, halkımızı kendi devletine daha da bağlamak istersek, halkın sorunlarını çözecek hükümetlerin kurulması gerekir. Bu konuda da mutlaka partiler arası bir diyalogun olması gerekir. Bu erken seçim, düşündüğümüz manada diyalogun seçim sonrası başlamasına vesile olur diye düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, oluşabilecek tek parti iktidarı veya koalisyon hükümetinde beklentisinin, uzlaşı içerisinde, diyalog içinde uzlaşı kültürünü ön plana çıkarak hükümet kurulması ve parlamentoda, ülke ve halk menfaatine yasaların üretileceği çalışma ortamının sağlanması olduğunu da sözlerine ekledi.

SİBEL SİBER
Başbakan ve milletvekili Sibel Siber de oyunu Lefkoşa’da Şehit Tuncer İlkokulu’nda 128 numaralı sandıkta kullandı. Oy kullanmaya eşi ve kızları ile birlikte gelen Sibel Siber oy verme işleminin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Toplumun bir demokrasi sınavından daha başarıyla çıkacağına inandığını ifade eden Siber, basının bu süreçte demokrasiye önemli derecede katkı sağladığını belirtti.

KKTC halkına sandığa gitmeleri çağrısında bulunan Başbakan Sibel Siber, “Güzel bir ülkede yaşıyoruz, güzel bir adada yaşıyoruz. Bu yüzden bizim her şeyimiz güzel olmalı, bize yakışır olmalı. Sandığa gitmemek aslında umudu yitirmek demektir öyle bir lüksümüz yok. Herkesi, umutsuz olanları da umuda davet ediyorum. Lütfen sandığa gidip demokratik haklarını yansıtsınlar ki gelecek olan hükümet daha çoğunluklu hükümet olsun, temsiliyet yüksek olsun” dedi.

SERDAR DENKTAŞ
Sabah saatlerinde oyunu kullanan bir diğer isim de Demokrat Parti-Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş oldu. Gönyeli Belediyesi Feslikan Dost Kahvesi’ndeki 71 numaralı sandıkta oyunu kullanan Denktaş, oy kullanmaya eşi Müge Denktaş, çocukları ve torunu ile geldi.

Oyunu kullandıktan sonra basına açıklamalarda bulunan Serdar Denktaş seçim dönemini “ilginç” olarak niteleyerek seçimlerin sonucunu merakla beklediğini ifade etti.

Herkesi oy kullanmaya davet eden Denktaş, “Oy kullanmazsak seçimin anlamı da yoktur, şikayet etmenin anlamı da yoktur” dedi.
Kaynak: İHA