KKTC'de Erken Genel Seçim

LEFKOŞA/GİRNE - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti erken genel seçimlerinde oylarını kullanan liderler, yaptıkları açıklamalarda Kıbrıs Türk halkına sandığa gitme çağrısında bulundu.

KKTC Başbakanı Sibel Siber oyunu, eşi Rifat Siber ile Lefkoşa'da kullandı. Güzel bir ülkenin demokrasi sınavını bugün başarıyla vereceğini söyleyen Siber, sandığa gitmemenin umudu yitirmek anlamına geldiğini kaydetti.

Siber, basın mensuplarının yoğun bir dönem geçirdiklerine dikkat çekerek, basın emekçilerine çalışmalarında başarı diledi. Başbakan Sibel Siber, seçimlerin Kıbrıs Türk halkına güzel ve iyi yarınlar getirmesi temennisinde bulundu.

Eski Başbakan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı İrsen Küçük de oyunu eşi Gülin Küçük ile birlikte Lefkoşa'da kullandı. Küçük, oyunu kullnadıktan sonra yaptığı açıklmada, anayasal görevini yerine getirerek oy kullandığını, seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını diledi. Küçük, oy kullanmanın tüm vatandaşların görevi olduğunu dile getirerek, güzel bir seçim kampanyası geçirdiklerini ve seçim kampanyası sürecinde de tüm vatandaşların kurallara uygun hareket ettiğini söyledi.

-"Bugün kader günü"

Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş da oyunu Lefkoşa'da kullandı. Denktaş, vatandaşlara sandığa gitme çağrısı yaparak "Oy kullanılmazsa seçimden ileride şikayet etmenin bir anlamı yok" dedi.

Denktaş'a oy kullanma sırasında eşi Müge Denktaş, kızları Su Denktaş ile Güler Denktaş Dedezade ve torunu Asım Dedezade eşlik etti.

Vatandaşlara sandığa gitme çağrısını yineleyen Denktaş, "Sandığa torunumla geldim. Oy vermenin vatandaşlık görevi olduğunu alışarak büyümesini istiyorum" ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da oyunu Lefkoşa'da kullandı. Özkan Yorgancıoğlu'na oy verme sırasında eşi Ayşe Yorgancıoğlu, oğlu Hüseyin Yorgancıoğlu gelini Yuliia Yorgancıoğlu, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli eşlik etti. Yorgancıoğlu burada yapığı açıklamada, bugünün Kıbrıslı Türklerin kaderini belirleyeceği gün olduğunu vurguladı. Yorgancıoğlu, "Kıbrıs Türk halkının sorunlarını çözme, kendi siyasal iradesine sahip çıkma ve kendi ayakları üzerinde durabilecek ekonomik bir yaşam yaratabilmesi açısından bugün kader günüdür" diye konuştu.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise oyunu Girne'de eşi Oya Talat ile kullandı. Talat, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen erken milletvekilli genel seçimlerde Kıbrıs Türkü'nü daha iyi noktaya taşıyacak bir sonucu ortaya çıkarmasını diledi.

Talat, seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, seçimlerde halk iradesinin sandığa doğru yansıması ve Kıbrıs Türkü'nü gelecek beş yıl için daha iyi bir noktaya taşıyacak bir sonucun ortaya çıkarı temennisinde bulundu.

Talat, Kıbrıs sorunun yıl sonunda hareketleneceği ifade ederek, "Sorunu doğru bir çizgi ve kısa sürede çözerek Kıbrıs Türkü'nü bu cendereden kurtarmak gerektiğini" kaydetti.

-Vatandaşlar seçim zamanından şikayetçi

KKTC vatandaşı Ayşen Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erken genel seçimlerin yaz aylarının ortasında yapılmasını doğru bulmadığını belirterek, bir çok tanıdığının yaz olması nedeniyle tatilde olduğunu, oyunu kullanamadığını söyledi.

Seçimlerde oyunu Lefkoşa'da kullanan Ahmet Türkmen de oy kullanmanın en doğal demokratik hakları olduğunu, havaların sıcak olmasından dolayı katılımın düşük olacağını beklediğini, sonucun KKTC'ye ve Kıbrıs Türklerine hayırlı olmasını dilediğini ifade etti.

Kaynak: AA