Bağış, Sokak İftarına Katıldı

İSTANBUL - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır'da yaşanan gelişmelere değinerek, "Taksim'de başaramadıklarını Tahrir'de, Kahire'de, Adeviye Meydanı'nda başarmaya çalışan eli kanlı zihniyetin, ne kadar hain, zalim olabileceğini görüyoruz. O yüzden demokrasimize sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.

Çekmeköy Belediyesi tarafından Çamlık Mahallesi'nde düzenlenen sokak iftarına katılan Bağış, burada yaptığı konuşmada, belediyelerin kurduğu iftar sofralarında çeşitli ekonomik kesimlerden, etnik kökenlerden ve mezheplerden vatandaşların ayrım olmaksızın biraraya geldiğine dikkati çekerek, "Burada sadece aynı lokmayı paylaşmakla kalmıyoruz, kardeşliği, dostluğu paylaşıyoruz. Sizlerle birlikte aydınlık yarınlarımızın temellerini atıyoruz. Aslında çözüm süreci burada, bu iftar sofrasında. Burada herkes bir, herkes aynı lokmayı yiyor, herkes komşusuyla paylaşıyor" dedi.

Bu durumu anlayamayanlar olduğunu belirten Bağış, "Mesele aç kalmak değil arkadaş hala anlamadın mı? Mesele bu ülkede bir olmak, bu ülkeye fitne sokmak isteyenlere fırsat vermemek. Bu ülkenin başına çorap örmek isteyenlere hep beraber dimdik durmak" diye konuştu.

Mısır'ın 70 yıl boyunca diktatörlerin "iki dudağı arasında" yaşadığını anlatan Bağış, şunları söyledi:

"70 yıl aradan sonra Mısır halkı demokrasinin tadını aldı. Daha bir yıl bile olmamıştı, halkın seçtiği cumhurbaşkanını göz altına aldılar. Demokrasiyi tamamen tarumar ettiler ve maalesef halkın onayladığı anayasayı yürürlükten kaldırdılar. Bununla da yetinmediler, sadece ve sadece barışçıl eylem yaptığı için, hiçbir şiddete başvurmadığı halde, molotof kokteyli atmadığı halde, hiç bir kanlı eylemin parçası olmadığı halde, demokrasi istediği için ikiyüz küsur kişiyi gözlerini kırpmadan katlettiler. Bunların ne kadar kötü niyetli olabileceğini gördük. Bu yüzden inadına demokrasi, inadına milli irade, inadına kardeşlik demek zorundayız. Bu ülkede de eli kanlı darbecilere hiç bir şekilde demokrasi dışı yöntemlerle meydanı bırakmayacağımızı buradan hep birlikte haykırmak durumundayız."

-"Veda Hutbesi" mesajı

Suriye'de ve Mısır'da yaşananları İslam dünyasında sadece seyreden ülkeler olduğunu belirten Bağış, "Bütün Müslümanların Veda Hutbesi'ni tekrar tekrar okuması gerektiğine inanıyorum. Orada bize açık, net talimatlar verilmiş ama maalesef bu mübarek ramazanda bile, onu göz ardı eden ülkeler var" diye konuştu.

"Bir de dünyada demokrasi havarisi kesilmiş ülkeler var" ifadesini kullanan Bağış, şöyle devam etti:

"Taksim'den 8 saat aralıksız yayın yapan Batı medyası, Mısır'da 200 kişinin hayatını kaybettiği, şehit olduğu olaya ne kadar duyarsız, hep beraber görüyoruz. Türkiye'de en ufak bir olay olduğunda bize demokrasi ve insan hakları dersi vermeye kalkan bazı Batılı zihniyetlerin Mısır'da yaşanan bu vahşete 'vahşet' diyemediklerini hep birlikte izliyoruz. Bunlar demokrasi münafığı. Lafa gelince demokrat ama uygulamaya gelince ancak kendine demokrat. Bunlar samimi değil."

-"Türkiye zalimin kabusu, mazlumun umudu"

Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü koruyup güçlenmesinin çok önemli olduğunu anlatan Bağış, "Çünkü Türkiye güçlendikçe dünyadaki zalimlerin kabusu, mazlumların da umudu haline geliyor. Çok çalışmamız, bu ülkeyi daha da güçlü kılmamız, bu ülkenin sorunlarını hep birlikte çözmemiz lazım" dedi.

Bağış, Türkiye'nin gücünü milli iradeden aldığını vurgulayarak, "Siz bizim arkamızda durduğunuz sürece, bu gücü hiç bir şer odağı yıkamaz, hiç bir lobi yıkamaz" şeklinde konuştu.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ile AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Şahmettin Yüksel'in de bulunduğu iftara yaklaşık 3 bin vatandaş katıldı.

İftar sonrasında namazını Çamlık Camisi'nde kılan Bağış, yolda vatandaşlarla da sohbet etti.

Kaynak: AA