Kayseri'den Karayipler'e Mobilya İhracatı

KAYSERİ - Mobilya alanında pek çok ünlü markaya sahip olan Kayseri'den İtalya, Almanya gibi sektörde iddialı ülkelerin yanı sıra Güney Afrika'dan Karayipler'deki Trinidad ve Tobago'ya kadar 113 ülkeye mobilya ihraç ediliyor.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'nin mobilya ihracatı sıralamasında Ankara, İstanbul ve Bursa'nın ardından dördüncü sırada yer aldığını söyledi.

Mobilya sektöründe ilk yıllar müteşebbisler tarafından koltuk, kanepe, çelik büro malzemeleri ve çeyiz sandığı gibi mobilyalar üretildiğini anlatan Boydak, teknolojinin gelişmesiyle hem üretim hem de işgücü yapısında pek çok değişikliğin meydana geldiğini belirtti.

Boydak, teknolojiyle birlikte mobilyada kalite, verimlilik ve üretim miktarının da arttığına dikkati çekerek, "Teknolojinin yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla piyasa talebine hemen tepki veren bir üretim yapısı oluştu. Önceden bir takım paket programlarla işlerimizi yürütürdük ancak bugün teknoloji sayesinde şirketlerimizi anlık takip edebiliyoruz. Günümüzde dünyada her gün 1 milyon noktaya, Türkiye'de ise her gün 150 bin noktaya ulaşan gıda firmalarının olduğundan bahsediliyor. Tüm bunlar teknoloji sayesinde gerçekleşmektedir. İnternet üzerinden ihalelere katılabiliyoruz. İletişim konusunda başarılı olan firmalar, rekabet üstünlüğünü yakalıyor" diye konuştu.

-Kayseri'den 113 ülkeye mobilya

Kayseri'nin 2012 yılında Türkiye'nin mobilya ihracatının yüzde 20'sini tek başına karşıladığını vurgulayan Boydak, şunları kaydetti:

"2012 yılında kentimizden dünya genelinde 95 ülkeye 350 milyon dolarlık bir ihracat yapıldı. Bu mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 20'sini tek başına yaptığımız anlamına gelmektedir. Kayseri'den 113 ülkeye mobilya ihraç ediyoruz. Bu ülkeler arasında Güney Afrika'da açık denize sınırı bulunmayan Zambiya, Orta Afrika ülkesi Uganda, Güney Amerika'daki Surinam, Karayipler'de yer alan Trinidad ve Tobago ile Orta Amerika'da bulunan Nikaragua gibi ülkeler de yer alıyor. Ürün gruplarımızdaki yenilikçi tasarım çalışmaları, küresel marka olma yolundaki sürekli yenilik, kalite ve değişim anlayışıyla ürün yelpazemizi tamamlayıcı nitelikteki yeni ürünler üretmemiz bu ülkelerin bizleri tercih sebepleri arasında yer alıyor."

-Mobilyada iddialı ülkeler Kayseri'yi tercih ediyor

Gelişmiş mobilya pazarı ve endüstriyel altyapıya sahip batı Avrupa ülkelerinin de mobilyada Kayseri'yi seçtiğine dikkati çeken Boydak, "İtalya, Almanya, Fransa, ABD ve AB ülkeleri bizim en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında. Baktığımız zaman bu ülkelerin mobilya üretiminde dünyada büyük bir paya sahip olduklarını görüyoruz. Ürün çeşitliliğimizin fazlalığı, kalite, fuarları takip etmemiz, hedef pazarlara yönelik ihracat ve tanıtım çalışmalarının artırılması, inovasyona verilen önem, müşteriye karşı sorumluluk bilinci, markalaşma ve kurumsallaşma faaliyetlerimiz bu ülkelerin bizleri tercih etmelerini sağlıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA