Türel’e Antalyalı Muhtarlar’dan Plaket

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili Menderes Türel muhtarların özlük hakkı ile ilgili meclisten geçen yasa ile maaşlarının 420 liradan 870 liraya çıktığını belirtti.

Türel’e Antalyalı Muhtarlar’dan Plaket
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili Menderes Türel Antalyalı muhtarlarla AK Parti Antalya il binasında bir araya geldi.Türel muhtarların özlük hakları ile ilgili uzun zamandır konuşulduğunu ancak neticeye varılamayan bir sorun haline geldiğini söyledi.

Bugüne kadar çok önemli bir netice alınması gereken hususun geciktirildiğini ifade eden Türel, AK Parti hükümetinin 2002 yılında iktidar olduktan sonra muhtarların özlük haklarına yönelik iyileşmeler yaptığını hatırlattı. Bu iyileşmenin dışardan göründüğü kadar kolay olmadığını kaydeden Türel, “2002 yılında muhtarların ödenekleri fiili anlamdaki maaşları 29 lira civarındaydı. Bu son yaptığımız düzenlemeye kadar muhtarların ödenekleri 420 liralara kadar yükseldi. 10 senede neredeyse 20 kata yakın bir artış sağlandı” dedi.

Göreve geldiği dönemde kendisini ilk ziyaret edenlerden birinin Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz olduğunu belirten Türel, “Her ziyaretlerinde muhtarların özlük haklarını söylemekten çekinir hale gelmişlerdi. Bir de netice alınmıyor diye çekine çekine sıkılı sıkıla söylüyordu. Sizlere katılıyorum dedim. Muhtarlık hiç bir zaman para karşılığı yapılacak iş değil, iyileştirilmesi, günün şartlarına uygun hale getirilmesi bizim görevimizdir dedim” şeklinde konuştu.

Görüşmeden yaklaşık 5 ay sonra düzenleme yapılması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a müracaat ettiklerini söyleyen Türel, Başbakan’ın bu konuda talimat verdiğini ve Temmuz ayının başında meclis kapanmadan önce torba yasası içerisinde muhtarların özlük haklarına yönelik düzenlemeyi sonuçlandırdıklarını bildirdi. Yeni yasa ile muhtarların eline geçen ödenekte artış olduğunu vurgulayan Türel, konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Geçmişte elinize 420 lira maaş veriliyordu. Sizler sosyal sigorta primlerinizi kendiniz yatırıyordunuz. 420 liranın 350 lirasını pirim olarak ödemekteydiniz. Elde kaldı 70 lira. Şimdi ise muhtar ödenekleri 875 liraya çıkarıldı. Bunun içinde 350 sosyal sigorta pirimi kesintisini düştüğünde elinize geçecek rakam 540 lira oluyor. 7,5 katı elinizde kalıyor. Türkiye’de enflasyonun 10 yıllık geçmişinde yüzde 700'lük bir artış bugüne kadar muhtar ödeneklerinde yapılmış bir artıştır.”
Bu düzenlemenin devlet bütçesine önemli bir yük getirdiğini de ifade eden Türel, 300 milyon liraya yakın bir ek külfet geldiğini belirtti.

Muhtarların sorunlarının sadece özlük hakları olmadığını kaydeden Türel, tebligat sorununa değinerek “Bunlarla mahkemelerde yargılanıyorsunuz. E-tebligat sistemi içinde yapılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Toplantıya katılan muhtarların farklı siyasi görüşten olabileceğine dikkat çeken Türel bunu saygı ile karşıladıklarını belirtti.

Yıllar önce kendisine ‘Muhtarlıkları kapatıyormuşsunuz’ diye bir soru yöneltildiğini ifade eden Türel, “Ben de ilk defa orada duymuştum. Muhtarlıkların kapatılması ile ilgili dedikoduyu. CHP'liler söylüyor dediler. Böyle bir konu gündeme dahi gelmedi dedim. Bunu muhalefet nereden çıkarıyor çok merak ettim” ifadelerini kullandı. Muhalefeti eleştiren Türel konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Muhalefetin bir alışkanlığı var, kendilerini herkesten daha akıllı sanıyorlar. Üstün zekaları ile karşılarında oturan muhtarları 2 yalanla kolay kandıracaklarını sanıyorlar. Zaman doğruyu otaya çıkartıyor. Bizlerin sizlerin huzuruna alnı ak, iftiharla çıkmamızı vesile oluyor. Bizlerin gayretleriyle, muhalefetin yine başka bir utancına dönüşmesi ile sonuca ulaşması memnun etmiştir.”
Özlük haklarının iyileşmesinin ardından muhtar adaylarının artacağını ifade eden Türel, “Bundan sonra muhtarlık seçimleri kıran kırana geçecek. Seçimlerde işiniz zorlaştı. Sizin için belki yeni rekabet açtık. Samimi olan, doğru olan, dürüst olan her zaman halkın takdirini kazanır. Sandıktan çıkar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından özlük haklarının çıkması ile ilgili teşekkür eden Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ve Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Nazif Alp Genel Başkan Yardımcısı Türel’e plaket takdim etti.
Kaynak: İHA