Esnafı Kadın Olan Pazarın Belgeseli Çekildi

TRABZON - ZAFER SEL - Trabzon'un merkeze yakın köylerinden çok sayıda kadının tarım ve hayvancılık ürünlerini sattığı "kadınlar pazarı" belgesele konu oldu.

Trabzon Sinema Derneği,Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Trabzon'u Belgeliyoruz" projesi kapsamında belgesel film atölyesi kurdu. Eğitimde kontenjanı sınırlı tutan SİNEZON, on kursiyerle projeyi hayata geçirdi.

SİNEZON üyesi ve projenin koordinatörü Sema Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 gün süren atölye çalışmasında kursiyerlere teorik ve pratik olmak üzere ortalama 30 saat eğitim verdiklerini belirterek, "Atölyede kameralar ve kamera kullanımı, objektifler, filtreler ve ışık kullanımı, çekim denemeleri, ışık, ses, kurgu, film okumak, senaryo yazmak, belgesel senaryosu işlenerek uygulamalı dersler gerçekleştirildi" dedi.

Eğitimin ardından kursiyerlerin sahada çalışmaya başladığını anlatan Turhan, şunları söyledi:

"Trabzon'un merkeze yakın köylerinde çok sayıda kadın ürettikleri yaş meyve sebze ile süt ve süt ürünlerini halk arasında 'kadınlar pazarı' olarak bilinen pazarda satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Biz de bu alanın Trabzon için önemli olduğunu düşünüp, burayla ilgili 6 gün süren çekimler yaptık. Çekimler sonucunda 15 dakikalık 'Kadınlar Pazarı' adlı belgesel ortaya çıktı. Belgesel kasım ayında Trabzon'da seyirci ile buluşacak, daha sonra öteki illerde gösterime girecek."

Turhan, belgelemenin ve arşivlemenin toplumsal hafızanın canlı tutulması, kente ait değerlerin ortaya çıkarılması ve sahiplenilmesindeki önemine değinerek, "Hedeflerimiz arasında öncelikli olarak Trabzon'u belgelemek önemli yer tutuyor. Bu çalışma bizi güçlendiren ilk adımdı. Bu alanda çalışmalarımız devam edecek. Çalışmaya katılan arkadaşlardan da gelen değerlendirmeler oldukça olumlu. İyi bir ekip oluştu ve bundan sonra da birlikte etkili çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

-Tarladan pazara-

Trabzon'un merkez köyleri ile civar ilçelerde, coğrafi yapısının engebeli olması nedeniyle zor koşullarda çiftçilik yapan kadınlar, ürettikleri soğan, maydanoz, marul ve lahana gibi sebzeler, yöreye özgü meyveler ile süt ve süt ürünlerini gün doğmadan Trabzon'a getiriyor.

Halk arasında ''kadınlar pazarı'' olarak bilinen ve sadece kadınların satış yapabildiği Pazarkapı Mahallesi'ndeki kapalı alanda tezgahlarını erken saatlerde açan yaklaşık 50 kadın, soğuk ya da sıcak havaya aldırış etmeden, neredeyse maliyetine sattıkları ürünlerden kazandıkları parayla ailelerinin geçimine katkı sağlıyor.

Kaynak: AA