Çiftçilere Tarımsal Desteklemeler Devam Ediyor

BAYBURT - Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Bahadır Sağlam, Çiftçi Kayıt Sisteminde 2013 üretim sezonuna ilişkin kayıt ve güncelleme işlemlerini yaptıran çiftçilerin başvurularının, güzlük ekimler için 1 Eylül- 31 Aralık tarihleri arasında kabul edileceğini bildirdi.

Sağlam, yaptığı açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemine dahil çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmasına dair tebliğin, 14 Mayıs 2013'te yayınlandığını, mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 31 Aralık 2013 mesai saati bitimine kadar İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini belirtti.

Çiftçilere dekar başına mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını ifade eden Sağlam, "Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 liradır. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için 4,30 lira/dekar mazot desteklemesi ve 5,50 lira/dekar gübre desteklemesi olmak üzere toplam 9,80 lira/dekar mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacaktır" dedi.

Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği'nin, 14 Mayıs 2013 gün ve 28647 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Sağlam, şunları söyledi:

"Fiğ desteği müracaatları 5 Temmuz 2013 tarihinde tamamlanmış olup, yonca, korunga ve silajlık mısır desteği müracaatlarının son müracaat tarihi ise 16 Ağustos 2013'tür. Desteklemeden faydalanabilmek için yem bitkisi toplam ekiliş alanının en az 10 dekar olması gerekmektedir. Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ, 10 Mayıs 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan sertifikalı buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yerfıstığı, kanola, aspir, patates, soya, yonca, korunga ve fiğ tohumluklarını bitkisel üretim faaliyetinde kullanan Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçiler bu desteklemeden yararlanabilmektedir. Bu türlerin sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim yapan çiftçilere 2013 yılında dekar başına buğday için 7,5, çeltik, yer fıstığı, yonca için 8, arpa, tritikale, yulaf ve çavdar için 6, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 10, susam, kanola ve aspir için 4, korunga, fiğ için 5, soya için 20, patates için 40 lira ödeme yapılacaktır."

Sağlam, Çiftçi Kayıt Sisteminde 2013 üretim sezonuna ilişkin kayıt ve güncelleme işlemlerini yaptıran çiftçilerin başvurularının, güzlük ekimler için 1 Eylül- 31 Aralık tarihleri arasında kabul edileceğini bildirdi.

Kaynak: AA