Bakanlar Yıldırım ve Şimşek, Batman'da

BATMAN - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırm, Şırnak Havalimanına Şerafettin Elçi'nin isminin verilmesine ilişkin, "Hükümet olarak hayatını bölgenin geleceği, ülkenin birliği, beraberliği ve kardeşliği için adamış, bu uğurda bedel ödemiş bir insanın adının doğduğu memleket olan Şırnak'ta yapılan bir havalimanında yaşatılması bize düşen en büyük kadirşinaslıktır. Bu, sayın Başbakanımızın fikridir" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere özel uçakla Batman'a gelen Bakan Yıldırım, havaalanında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan ve partililer tarafından karşılandı. Bakanlar Yıldırım ve Şimşek, ilk olarak valiliği ziyaret etti.

Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, çözüm sürecinin tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, uyguladıkları pozitif ayrımcılıkla bölgeye ciddi yatırımlar yapılmasına rağmen bu yatırımların geri dönüşümü için huzura ve güvene ihtiyaç olduğunu, insanların geleceğinden endişe etmemeleri gerektiğini söyledi.

Barış ve huzur içerisinde yaşamak için bu tarihi fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, AK Parti hükümeti olarak en büyük siyasi inisiyatifi aldıklarını vurgulayarak, 30 yıldır bu riski ve inisiyatifi hiçbir siyasi iktidarın alamadığını belirtti.

Bakan Yıldırım, bu büyük buluşmayı ve kucaklaşmayı akamete ve sekteye uğratacak faaliyetler olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bunu görüyoruz ama milletimizin basireti ve bölge insanının geçmişten aldığı dersle bunları etkisiz hale getireceğine inanıyoruz. Herkese sorumluluklar düşüyor. Barış, güven ve kardeşlik ortamının kalıcı hale gelmesi için 10 yıldan bu yana demokratikleşme ve özgürlük alanlarının genişletilmesi yönünde çalışmalara ara vermeden devam etmekle beraber bir yandan da bütün risklere, sıkıntılara rağmen yatırımlara da aynı şekilde devam ediyoruz. 10 yılda dağ gibi sorunlar dağ gibi hizmetlere dönüştü. Bu, Türkiye'nin yakın tarihine altın harflerle yazılacak bir dönem. Şimdi çözüm sürecine ilişkin yakalanan güven ve istikrara huzuru eklemenin zamanı gelmiştir. Batman'a yapılan yatırımların sadece 500 milyon lirası bakanlığımıza bağlı. Doğu ve Güneydoğu'da 18 havalimanını devreye soktuk. Bunların 4'ü yeni yapılan havaalanları."

-"Emdiğimiz süt burnumuzdan geldi"

Bakan Yıldırım, Şırnak'ta yapımı tamamlanan ve yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'na ilişkin, şunları söyledi:

"Şırnak'ta havalimanını yaptık ama gelin bize sorun. Emdiğimiz süt burnumuzdan geldi. Şantiyede tehditler, makineleri yakmalar, çalışanları kaçırmalar... Tüm bunlara rağmen yaptık. Ben eminim ki bölge insanı bunların hiçbirini tasvip etmiyor. Yatırımın gelmesini, istihdamın gelişmesini, huzurun kalıcı olarak devam etmesini herkesten fazla bölge insanı istiyor. Onun için 10 yılı tüm zorluklara rağmen boş geçirmedik. Altyapıyı hazırladık. Bundan sonra bunu üstyapı ile zenginleştirme, yeni istihdam alanlarının, yeni fabrikaların, yeni yatırımcıların gelmesini sağlama zamanıdır."

Bakan Ylıdırım, terör örgütü temsilcileri ile siyasi partilerin çok daha sorumlu ve dikkatli davranmaları, açıklama yaparken buna özen göstermelerinin ülkenin selameti ve 76 milyon insanın kardeşliği için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Son 10 yılda bölgenin tarihini yeniden yazdıklarını kaydeden Ylıdırım, "Bu bölgede yaptığımız bölünmüş yollar batıda yapılan yolların dört katıdır. Bütçemizin yüzde 25'i Doğu ve Güneydoğu'ya ayrılılyor. Nüfusa ve diğer faktörlerle kıyaslarsanız bölgeye ne kadar önem verdiğimiz bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.

-Havalimanına Şerafettin Elçi'nin adının verilmesi

Bakan Binali Yıldırım, Şırnak'ta yapımı tamamlanan havalimanına geçen yıl hayatını kaybeden Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi'nin isminin verilmesine ilişkin olarak, Şerafettin Elçi'nin bölgede barışın ve kardeşliğin daim olması şeklindeki beklentiyi dile getirdiğini söyledi.

Elçi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nde 1980 yılı öncesi iki yıla yakın Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptığını ve görevi sırasında, "Allah bana bir gün bu bölgelerde yolların, havaalanlarının, altyapının bittiğini gösterecek mi" sözünü söylediğini hatırlatan Ylıdırım, "Allah'a şükür kendi gözüyle de gördü" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Elçi'nin ömrü boyunca bölgenin huzuru ve 76 milyon insanın kardeşliği için gayret ettiğini, akil insan olarak terörün sona erdirilmesi, kardeşliğin daim kılınması için çok ciddi bedel ödediğini vurguladı.

Bu yöndeki söylemlerinden dolayı Elçi'nin 1980 sonrası 30 ay hapis yattığını hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak hayatını bölgenin geleceği, ülkenin birliği, beraberliği ve kardeşliği için adamış, bu uğurda bedel ödemiş bir insanın adının doğduğu memleket olan Şırnak'ta yapılan bir havalimanında yaşatılması bize düşen en büyük kadirşinaslıktır. Bunu yerine getiriyoruz. Bu, sayın Başbakanımızın fikridir. Havalimanımızın adı Şerafettin Elçi Havalimanı olarak tescil edilmiştir."

-Maliye Bakanı Şimşek

Daha sonra söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakan Yıldırım'a Batman'a yaptıkları yatırımlar için müteşekkir olduklarını, projelerin Batman'a kazandırılmasında Yıldırım'ın büyük desteklerinin olduğunu söyledi.

Çözüm süreciyle yatırımların önünün açıldığını vurgulayan Bakan Şimşek, "En çok bunu birebir hisseden Batman'dır. Bölge illeri arasında çok ciddi rağbet var, biz de bu ilginin istihdama, yatırımlara, ihracata dönüşmesi için çalışıyoruz. Türkiye son 10 yılda altyapı anlamında muazzam bir başarı elde etti. Türkiye, gelişmiş ülkelerle olan gelişmişlik farkını hızlı bir şekilde kapatıyor. Havacılıkta, karayollarında, demir yollarında bu böyledir. Bu da bizi fazlasıyla memnun ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA