Turizmcilerin HES Tepkisi

ANTALYA - Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Kılıç, Kemer'de ilçenin tek su kaynağı Güverte havzasında HES yapılmasına karşı olduğunu bildirdi.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye turizminin başkenti Antalya ve Kemer'in son dönemlerde hak etmediği tartışmalara maruz kaldığını savundu. Tartışmaların başında kırmızı noktalı bölgeler, taş-mermer ocakları, koyların tahsisi, koylarda yapılanan balık çiftlikleri ve HES gibi konuların geldiğini belirten Kılıç, açıklamasında, "Bu konuda yaşanan en somut ve çarpıcı örnek ise dünyanın en güzel doğa, dağ ve ormanlarına sahip Antalya'da 5 bine yakın taş ocağı ve maden ruhsatı verilmesi olmuştur. Bu anlamsız tartışma ve düşüncelere son günlerde maalesef yine benzer bir olay eklenmiştir" dedi.

Kemer ve beldelerinin su kaynağı Güverte havzasına HES yapma düşüncesinin "büyük bir talihsizlik" olduğunu savunan Kılıç, dünyanın her yerinde küresel iklim değişikliği konusunda tedbirlerin alındığı bir dönemde yapılanların izahını bulamadığını ifade etti.

Kemer bölgesinde nüfus ve otellerde yatak kapasitesinin sürekli arttığını, içme ve kullanma suyu kaynaklarının yerleşik nüfus ve turizm tesislerinin ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığını vurgulayan Kılıç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Sürdürülen tarım alanları ve narenciye üretimi, sularda tuzlanmanın yanı sıra kireçlenme tehlikesinin de baş göstermesinin kaygı verici boyutlara ulaştığı herkesçe bilinmektedir. Buna bağlı olarak GATAB'ın kaynaktan alınan su miktarının artırılması konusundaki yıllardır süren ısrarlı talebi de göz önüne alındığında durumun vehameti çok açık olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca HES'in kanyonda meydana getireceği ekosistem ve biyolojik yaşamla ilgili yaratacağı zararların ifadesi bile mümkün değildir.''

Kılıç, Güverte havzasına HES yapılması ve benzer projelerin gündemden çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA