Lösemili Efe'nin Ölümü

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, kemik iliği nakli beklerken yaşamını kaybeden 9 yaşındaki Emir Efe Cömert için "herhangi bir bürokratik gecikme olmadığını ve kemik iliği için taramaların da zamanında yapıldığını" bildirdi.

Kapuağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Efe Cömert'in "akut lenfoblastik lösemi" tanısı ile tedavi aldığını, kemoterapi ve radyoterapi gördüğünü, ancak hastalığın 2 yıl sonra tekrarladığını söyledi.

Yapılan tedavinin ardından bu yıl hastalığın yine nüksetmesi üzerine kemik iliği nakli yapılmasına karar verildiğini anlatan Kapuağası, hastanın Şubat ayı içinde nakil için başvurduğunu ifade etti.

Kapuağası, Cömert'e kardeşinin olmaması nedeniyle akraba dışı donör taraması yapıldığını, ilk olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği ve Doku Bankasında ilik nakli için taramaların gerçekleştirildiğini belirtti.

-"Dünya genelinde taramalar yapıldı"

İstanbul'daki doku bankasında lösemi hastası Cömert'in hücrelerine uygun donör olmadığının belirlendiğini aktaran Kapuağası, ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku Bankasında yapılan taramalarda ön uygunluk saptanan donör adayının tespit edildiğini bildirdi. Kapuağası, ilerletilen testlerde yeterli uyumluluğun elde edilemediğini vurgulayarak, "İlerletilen testlerde 4/10 uyumluda kaldığı için donör adaylığı iptal edildi" dedi.

Kapuağası, Türkiye'de taramaların yapıldığı süreçte, aynı zamanda dünyada da uygun donör arayışlarının sürdüğünü dile getirdi. Yurt dışında tespit edilen olası bir donöre ilişkin testlerin ilerletildiğini ifade eden Kapuağası, ancak son aşamada yine "uyumsuzluk" saptandığını anlattı. Halen 2 ülkeden 4 donör adayının ileri test sonuçlarının beklendiğine dikkati çeken Kapuağası, küçük hastanın bu sürede yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Kapuağası, süreçte "herhangi bir suistimal bulunmadığına", sadece "Türkiye'de ve yurt dışında hastaya uygun kök hücre bulunamadığına" işaret ederek, "Bu süreçte herhangi bir bürokratik gecikme olmadığı gibi kemik iliği taraması işlemleri de zamanında yapılmıştır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA