Kırgız Sınırındaki Gerginlik

TAŞKENT - Özbekistan ile Kırgızistan sınırında meydana gelen ve bir Özbek askerin ölmesiyle sonuçlanan çatışmada yaralanan Özbek sınır koruma görevlisi de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Namangan Vilayet Acil Yardım Hastanesi Başhekimi Talibcan Madumarov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sınır koruma görevlisi Turgun Corayev'in dün ağır durumda hastanaye getirildiğini, doktorların ellerindeki tüm imkanları kullanmasına rağmen, göğüs kısmına kurşun isabet eden Corayev'in hayatını kaybettiğini söyledi.

Özbekistan-Kırgızistan sınırında dün iki ülke askerleri arasında çıkan çatışmada, Özbekistanlı bir asker ölmüş, diğer Özbek asker ise ağır yaralanmıştı. Her iki ülke de çatışmanın kendi topraklarında meydana geldiğini savunarak diğer ülke sınır koruma görevlerini, "devlet sınırlarını ihlal etmekle" suçlamıştı.

Özbek tarafı, dünkü olayda, "alkollü olduklarını" öne sürdüğü silahlı Kırgız sınır koruma görevlerinin, Özbekistan sınırını ihlal ederek, Özbek sınır koruma birliğine ateş açtığını ve bunun sonucunda bir askerin öldüğünü, diğerininse ağır yaralandığını açıklamıştı.

Kırgızistan Sınır Koruma Birliği ise olayın Özbek sınır koruma muhafızlarının Kırgızistan sınırını ihlal etmeleri üzerine yaşandığını ileri sürmüş, çatışmanın, Kırgız sınır koruma muhafızlarının sınırı ihlal ettiği iddia edilen Özbek sınır koruma muhafızlarını uyarması üzerine önce sözlü sataşmaya, ardında da sıcak çatışmaya dönüştüğü ifade edilmişti.

Orta Asya'nın 3 ülkesinin ortak sınırlarının kesiştiği Fergana Vadisi'nde, Özbekistan'ın Fergana, Namangan ve Andican, Tacikistan'ın Soğd ve Kırgızistan'ın Batken vilayetleri yer alıyor. Bu ülkelerin söz konusu bölgedeki ortak sınırlarının halen belirlenememesi nedeniyle sınır bölgelerinde sık sık gerginlik yaşanıyor.

Özbekistan ile Kırgızistan sınırında geçen ayda Özbek sınır koruma görevlilerinin "dur" emrine uymaması üzerine açtıkları ateş sonucunda bir Kırgız vatandaşı yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA