Kemer’de Hes Toplantısına Protesto Engeli

Antalya'nın Kemer ilçesindeki Ağva Çayı üzerinde inşa edilecek "Kesme Regülatörü ve HES Projesi" çerçevesinde yasal zorunluluk olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı protestocular nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Kemer’de Hes Toplantısına Protesto Engeli
Toplantı öncesi Antalya ve çevre ilçelerden gelen çevreciler, CHP Kemer eski İlçe Başkanı Umut Güneş ve TTKD Antalya Şube Başkanı ve Antalya-Burdur-Denizli-Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz açıklamalar yaptı. Güneş ve Gündüz, HES yapılması durumunda Kesme Boğazı'nda doğal hayatın olumsuz etkileneceğini ifade ederek, toplantıya katılmayacaklarını açıkladılar.

Toplantı saatine yakın gelen İşçi Partisi Kemer İlçe Başkanı Bülent Güven, DP İlçe Başkanı Özhan Erkal, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Bilici, ATSO Temsilcisi Kadir Batu ve bazı çevreciler de toplantıya katılmama kararına destek verdi.

KİMSE KATILMAYINCA TOPLANTI YAPILAMADI
Ellerinde "Dereler Özgür Aksın", "HES'sizlik Lütfen" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, toplantıya katılmayınca Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gözlemcileri, ÇED öncesi raporu sunacak olan Obeyla Mühendislik temsilcisi, Antalya Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı temsilcisi bir tutanakla durumu belgeledi. Kemer Belediyesi Kültür Salonu önünden ayrılan bir grup çevreci, daha sonra Kesme Boğazı'na giderek HES yapılacak bölge hakkında bilgi edinmeye çalıştı.

Fizibilitesi 2010 yılında GATAB tarafından Sanayi Ticaret Bakanlığı'na bağlı TEMSAN isimli kuruluşa yaptırılan ve Kesme Boğazı bölgesine 3 adet HES yapılmasını öngören proje 2012 Mayıs ayında GATAB Meclis Toplantısı’nda kabul edilmiş, bunun üzerine CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Sayın, avukatı Umut Güneş aracılığıyla İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.
Kaynak: İHA