Kanada'daki Tren Kazası

LAC MEGANTİC - Kanada'nın Quebec eyaletinde 6 Temmuz'da meydana gelen ve 47 kişinin ölümüne neden olan tren kazasının, çevre felaketine de yol açtığı ortaya çıktı.

Eyaletin çevre bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, kaza sonrası başlatılan inceleme ve soruşturma kapsamında, vagonlardan doğaya 5.7 milyon litre hampetrol aktığının belirlendiği kaydedildi.

Kaza ve ardından başlayan yangın nedeniyle aşırı ısınan ve ancak günler sonra soğutulabilen tanker vagonların her birinde 100 bin litre ham petrol bulunduğu, toplam 7.2 milyon litre ham petrolden 600 bin litresinin tankerlere alınabildiği bildirilen açıklamada, çevreye salınan hampetrolün su kaynakları, hava ve toprağı kirlettiğine işaret edildi.

Öte yandan Lac-Megantic başta olmak üzere bölgenin ana içme suyu kaynaklarından birisi olan Chaudiere Nehri'ne sızan hampetrolü temizleme çalışmaları da sürüyor. Temizleme çalışması, BP'ye ait Meksika Körfezi'ndeki petrol platformunda 2010'da meydana gelen patlama sonrası yaşanan çevre felaketinde körfezi temizleme işlemini üstlenen Opflex Solutions tarafından yürütülüyor. Firma yetkilileri sıkça yapılan testlerde, nehir suyunda yüksek miktarda kimyasal saptanmaya devam edildiğini belirtiyor. Chaudiere Nehri, bölgedeki su kaynaklarını, ülkenin önemli balıkçılık merkezlerinden biri olan St.Lawrence Körfezi'ne taşıyan en önemli suyollarından biri durumunda.

Bu arada kazada ölen 47 kişiden kayıp olan 5 kişinin cesedini arama çalışmaları da devam ediyor. Quebec eyalet polisinden Michel Forget, arama ekiplerinin umutlu olmalarına karşın tamamen yandığı için kül olan ve doğaya karışan cesetlerin asla bulunamama ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Ulaşılan 42 cesetten kimliği belirlenemeyen 13'ü için de kimlik tespit çalışmaları sürüyor.

Kaynak: AA