Japonya Başbakanı Abe'nin Seçim Zaferi

PEKİN/ŞANGHAY - Japonya'da Başbakan Şinzo Abe'nin üst meclis seçimlerinde kazandığı zafer Çin'de, "Abe'nin sağcı hedeflerinin önündeki yol açıldı, dünya Japonya'nın geleceğinden endişeli" şeklinde algılandı.

Çin'in resmi yayın organlarından Global Times'ın Çince versiyonunda Başbakan Abe liderliğindeki Liberal Demokratik Parti ve küçük koalisyon ortağı Yeni Komeito'nun, 71 sandalye kazanarak, 242 üyeli üst mecliste toplam 130 sandalyeye sahip olması geniş yer buldu. Japonya'da Liberal Demokrat Parti ve koalisyon ortağının altı yıl aradan sonra hükümetin alt ve üst kanatlarına aynı anda hakim olan ilk iktidar konumuna geldiğine vurgu yapıldı.

Haberde, Japonya ile Doğu Çin Denizi'ndeki insansız ada parçacıklarının egemenliği hususunda bir yılı aşkın süredir ciddi gerginlik yaşayan Çin'de, "Abe'nin bölgede barış ve istikrar üzerinden kumar oynamaya kalkışmaması ve komşu ülkelerle ilişkilerini soğukkanlı bir şekilde ele alması gerektiği" yönünde görüşlere yer verildi.

Çin basını, Abe'nin koalisyon ortağı ile senatodaki sandalyelerin yarısına sahip olmasını, "Abe'nin sağcı hedeflerinin önündeki engeller kalktı, dünya Japonya'nın geleceğinden endişe duyuyor" şeklinde değerlendirdi.

Çin resmi basını, Abe'nin samimiyetinden şüphe ettiğini sıklıkla ifade ediyor ve "kendi sözleriyle zarar verdiği Çin-Japon ilişkilerini düzeltmek için somut eylemlerde bulunması gerektiğini" belirtiyor.

Diğer yandan Japonya Başbakanı Abe'nin, 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın yenildiği tarih olan 15 Ağustos'ta Yasukuni tapınağını ziyaret edip etmeyeceği de ülkede ayrı bir tartışma konusuna dönüşmüş durumda.

Kaynak: AA