İrlanda'da Kürtaj Tartışması

DUBLİN - İrlanda Adalet Bakanı Alan Shatter, ülkedeki kürtaj yasağına son verilmesi gerektiğini belirtti.

İrlanda'da kürtajla ilgili yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins'e sunuldu. Higgins'in tasarıyı imzalamak ya da Üst Mahkeme'ye göndermek için bir haftası bulunuyor. Yeni yasa uyarınca, üç doktor, birbirinden bağımsız olarak bir kadının hamileliğinin hayatını tehlikeye attığı yönünde karara varırsa kürtaj yapılabilecek.

Adalet Bakanı Shatter, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Katolik ülkenin ancak "tecavüz ve fetüste ölümcül anormallikler durumunda gebeler için kürtajın yasal hale getirilmesinin büyük acımasızlık olduğunu ve buna son verilmesi gerektiğini" söyledi.

Alan Shatter kadınlardan, tecavüzden sonra doğan ya da doğumdan hemen sonra ölmeye mahkum bebekleri dünyaya getirmeye zorlayan İrlanda yasasının yanlış olduğunu vurguladı.

Öte yandan, ülkede kürtaj karşıtları bu düzenlemenin daha geniş çaplı kürtaj uygulamalarına imkan tanıyacağını söylerken, kürtaj hakkını savunanlar yasanın yetersiz olduğunu çünkü kadınlara tecavüz, ensest sonucu başlayan hamilelikleri sonlandırma hakkı tanımadığını belirtiyor.

Ayrıca yasada fetüsteki anormalliklerin tespitinde kürtaja izin verilebileceği ile ilgili bir maddenin eklenmemesi de kürtaj yanlılarının eleştirilerine neden oluyor.

İrlanda'da geçen yıl, ilk çocuğuna 17 haftalık hamile olan 31 yaşındaki Hintli Savita Halappanavar, kaldırıldığı hastanedeki doktorların kürtaj yapılması isteğini, fetüsün kalp atışlarının tamamen kesildiği ana kadar 4 gün boyunca reddetmesinin ardından hayatını kaybetmişti. Olay, protestolara neden olmuştu.

Kaynak: AA