Hatay İstihdam Kurulu Toplantısı

HATAY - Hatay İstihdam Kurulu Temmuz ayı toplantısı Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında gerçekleşti.

Vali Lekesiz, Valilik Toplantı Salonu'nda yaptığı konuşmada, günümüzde küreselleşmenin, bilgi ve teknoloji çağı gibi kavramların hayatımızda açtığı yeni ufukların bilgiyi üretebilmeyi, bilgiyi üretebilmenin ise eğitimi bir ihtiyaç haline getirdiğini belirtti.

İş gücü piyasasının taleplerini karşılayacak, analitik düşünebilen, teknolojiyi üreten ve kullanabilen insan kaynağının yetiştirilmesi, tüm dünya için olduğu gibi, ülkemiz için de önem ve öncelik kazandığını ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:

''Bu anlamda eğitim, tüm toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik gelişimini doğrudan doğruya etkileyen bir süreçtir. Bugünden geleceğimizi doğru planlamak ve geleceğimizi bugünden daha müreffeh yapmak istiyorsak, eğitimi kendi ihtiyaçlarımıza göre düzenlemek mecburiyetindeyiz. Bu düzenlemeler, ortaya çıkan gelişmelere, zamanın getirdiği yeniliklere adapte olabilecek esnekliğe ve geçişliliğe sahip olmalıdır. Ancak bu şekilde geleceği yakalamak mümkün olur. Eğitim süreçleri içerisinde kurulumuzu doğrudan ilgilendiren mesleki teknik eğitim sürecidir. Örgün ve yaygın eğitimin kapsama alanına giren genç ve yetişkinlerin kendi ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda, o mesleğin gerektirdiği nitelikleri kazanmaları, ülkemizin kat etmesi gereken önemli bir mesafedir. Gelişmekte olan ülkelerin temel ihtiyacı olan yetişmiş ara eleman probleminin en basit çözüm yolu ise ortak aklı ile planlanmış, koordineli işleyen bir mesleki teknik eğitimden geçmektedir.''

Vali Lekesiz, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyada insangücü kaynağının tüm yönleriyle geliştirilmesi toplumsal ve ekonomik başarının sağlanmasında anahtar faktörlerden biri olarak görüldüğünü kaydetti.

Lekesiz, sosyo-ekonomik yapıda oluşan istihdam arz-talep ihtiyacının giderilmesine yönelik ortaya çıkan dinamiklerin, piyasa ihtiyaçlarına uygun insan kaynağı niteliklerini kazandıracak etkili bir eğitim sistemini zaruri kıldığını belirterek, bunun sadece okullar ile yapılamayacağını, açılacak kursların, verilecek eğitimlerin ve seminerlerin, kaynak israfını önleyeceği gibi ülkenin temel sorunlarından olan işsizliğin çözümüne de büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Hatay Valiliği tarafından hazırlanan İşgücü Piyasası Analiz Çalışması'nın sadece kamu kurum ve kuruluşlar için değil, özel sektör için de yol haritası nitelinde olduğunu vurgulayan Lekesiz, şunları kaydetti:

''Verilerin doğru okunması, güncel taleplerin değerlendirmelere dahil edilmesi ve konulacak hedeflerin doğru tespit edilmesi bu plana daha fazla işlerlik kazandıracaktır. Hayata geçirilen İşgücü Piyasası Analiz Çalışması sonuçlarına göre geçen yıl ilimizde 22 meslek kolu tespit edilmişdi. Bu yıl yapılan analiz çalışması sonucunda ilimiz genelinde toplam 42 farklı meslek belirlenmiş ve bu alanlarda bin 88 kişilik kurs düzenlenebileceği tespit edilmiştir. Bu kursların bir an önce hayata geçirilmesi ve mesleki yeterliliğe sahip bireylerin bu iş alanlarına yönlendirilmesi, ilimizin istihdam kapasitesinin artırılması açısından fevkalade önemlidir. Bu kursları düzenleyecek kurum ve kuruluşlara teşvik edici yönlendirmeler yapılması uygun olacaktır. Yine ilimiz istihdamına önemli katkı veren organize sanayi bölgelerinin ihtiyacı olan kalifiye ara eleman ihtiyacının karşılanması için planlanan kursların açılması bu kapsamda önemlidir'' diye konuştu.

Vali Lekesiz, engellilerin istihdamı konusunda ilde yapılan Engelli Envanteri Çalışması'nın önemli bir çıkış noktası olduğunu ve bugüne kadar müracaat eden 156 engelliden, 135'inin istihdam edilmiş olmasının sevindirici olmakla birlikte süreklilik kazanması gerektiğini belirtti.

Toplantıya Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı kurum müdürleri katıldı.

Kaynak: AA