Erbil'deki "Kürt Ulusal Konferansı"

DİYARBAKIR - Erbil'de "Kürt Ulusal Konferansı"na hazırlık toplantısına katılan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Nahit Eren, "Türkiye, Suriye, İran ve Irak halkına barış temennisi içeren bir toplantı olması vesilesiyle önemli bir kongrenin yapılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Erbil'de yapılacak kongre öncesi yapılan hazırlık toplantısını AA muhabirine değerlendiren Eren, toplantıya Türkiye'den, İran'dan ve Suriye'de bulunan bulunan birçok siyasi parti temsilcilerinin katıldığını söyledi.

Toplantıya Türkiye'den çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu ile Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Barış Ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katıldığını belirterek şöyle konuştu:

"En kısa süre içerisinde yapılacak kongre için bir çalışma toplantısı yapıldı. Kongrenin hazırlanması için önemli olan çalışmaları yapmak üzere kurulan bir komite söz konusu oldu. Bu komite 21 kişiden oluşacak. Kongre için özellikle Türkiye'de, İran'dan ve Suriye'de yer alan siyasi parti yetkilileri teşekkül etti. Asıl olan kongredeki birliktelik havasıydı. Özellikle 4 parçada yer alan ve farklı sorunlarla mücadele eden Kürt halkının bir arada yaşaması konusunda haklarının savunuculuğu noktasında oluşturduğu bir birliktelik havası vardı. Türkiye, Suriye, İran ve Irak halkına barış temennisi içeren bir toplantı olması vesilesiyle önemli bir kongrenin yapılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Özellikle toplantıda asıl hava ve tema buydu."

Hazırlık toplantısında, Kürtlerin yaşadıkları bölgelerdeki haklarıyla birlikte barış içerisinde yaşayabilmeleri konusuna vurgunun yapıldığını kaydeden Eren, Kürtlerin artık üzerilerinde hiçbir baskının olmadığı ve sahipsiz olmadıkları konusunda ciddi bir vurgu ve birliktelik havasının olduğunu gözlediğini belirtti.

Barzani'nin gerek toplantının başındaki konuşması gerekse de toplantı sonunda paylaştığı sonuç bildirgesini çok önemli bulduğunu belirten Eren şöyle dedi:

"Kürtlerin 4 parçada haklarıyla birlikte barış içerisinde yaşayabilecekleri ve kendi haklarına saygı gösterilmesi konusunda bir toplantıydı. Kürtlerin asıl amacı ve yapılacak kongreninde asıl gayesi de budur. Kürtler bulundukları bölgedeki parçalarda haklarıyla birlikte barış içerisinde yaşamak, haklarını saygı gösterilmesi sağlamak ve buna yönelik strateji ve kanaati perçinleştirmek amacıyla yapılan bir toplantıydı. Toplantıda verilen karar kongerenin 1 ayı geçmeden yapılması konusunda bir kanaat oluştu. Çünkü bölgede özellikle Irak Kürdistanı'nda Eylül ayında yapılacak seçimler dikkate alındığı zaman kongrenin daha erken yapılması konusunda herkes ortak karar aldı"

Eren, toplantıda DTK Eş Genel Başkanı olarak Ahmet Türk Abdullah Öcalan'ın sürece ilişkin mesajı okuduğu aktararak, "Kongreye olan saygısını dile getirerek yapılacak olan kongre öncesi yapılacak çalışmalar için teşekkürlerini sundu. Yaşadığımız bölgedeki Kürt sorununun özellikle Suriye'deki çatışmaların devam etmesi itibariyle daha ön planda olan sorunlar olarak gözüküyor. Özellikle çözüm sürecine yönelik yaşananların kongrede zaman zaman barışa yapılan vurguyla silahların çözümde kullanılmayacağını ve çatışmalarla sorunun çözülemeyeceğini demokratik ve barışçıl adımlarla sorunun çözümü konusundaki vurgular birçok kişi tarafından sık sık dile getirildi" diye konuştu.

Kaynak: AA