"çocuklar Bu Müzeyi Çok Sevecek"

İZMİR - HALİL ŞAHİN - Türkiye'nin ilk kağıt ve kitap sanatları müzesinde, çocuklara müze gezme alışkanlığı kazandırmak amacıyla çocuk kitapları bölümü oluşturuldu.

Kağıdın ve kitabın serüvenini sanatsal ve teknik boyutuyla göz önüne seren Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, çocukları müze sevgisi aşılamak için harekete geçti. Bu kapsamda oluşturulan ve farklı kültürlere ait üç boyutlu çocuk kitaplarının yer aldığı bölümde, Binbir Gece Masalları'nı antika, Mobidik'i üç boyutlu görmek mümkün olacak.

Müze Müdürü Nedim Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanoğlunun kağıt ve kitapla serüveninin değişik objelerle anlatıldığı müzeye daha fazla çocuk çekmek amacıyla özel bir bölüm hazırladıklarını belirtti.

Birçok ülkeden getirdikleri çocuk kitaplarını İzmir'de buluşturduklarını ifade eden Sönmez, müze için özellikle renkli ve üç boyutlu kitaplara ağırlık verdiklerini söyledi.

Sönmez, kitapların içinden denizde yaşayan canlılar, dinozorlar veya şövalye gibi kahramanların çıkmasının çocukları heyecanlandırdığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Ziyaret eden çocuklar bu müzeyi çok sevecek. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'ı bilen çocuklar üç boyutlu halini görme şansı bulacaklar. Binbir Gece Masalları'nın 1940'lı yıllara ait antika üç boyutlu basımı, Mobidik'in üç boyutlu basımı, Küçük Prens'in her sayfası yapboz şeklindeki basımı gibi çok sayıda eseri çocuklarımız için bir araya getirdik. Türkiye'de çocuk kitaplarının duayeni Can Göknil'in eserleriyle ülkemizde çocuk kitabı serüveni takip edilebiliyor. İlk basit kitaplardan günümüzün tekniğiyle oluşturulan harika kitaplara kadar..."

-"Yurt dışında çocuk yaşta müze gezmeye başlanıyor"

Sönmez, Almanya'daki Linden Müzesi'nde 15 yıl görev yaptığını belirterek, yurtdışında insanların çocuk yaşta müze gezmeye başladığını, Türkiye'de ise böyle bir alışkanlığın olmadığını söyledi.

Çocuklara müze gezme alışkanlığı kazandırılması gerektiğini kaydeden Nedim Sönmez, "Bizim en büyük eksiklerimizden birisi yetişkinlerimizin müze gezme alışkanlığı olmaması. Çocukken gitmediği için böyle bir alışkanlığı yok. O yüzden bu kitaplarla çocukları bu müzeye çekmek istiyoruz. Bu, kültür ve kişisel gelişim açısından çok önemli" diye konuştu.

Sönmez, uzun vadede müzeye çocuk ve yetişkin baskı atölyesi, el yapımı kağıt yapım atölyesi ve kağıt renklendirme atölyesi yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA