Çin'de Bıçaklama Vakaları Arttı

PEKİN - Çin'de son günlerde bıçaklama vakalarının artması ülkede endişeye neden oldu.

İnsanlara genelde gelişi güzel saldırarak bıçaklayan şüphelilerle ilgili basında "akıl hastası" olduğu yönünde haberler çıksa da bu tür münferit hadiselerin genele yayılmasından endişe ediliyor.

Çin Günlüğü gazetesi, konuya ilişkin haberinde, akıl hastalarının kamusal alanlarda insanlara saldırmasıyla ilgili etkin önlem alınması ve bu tür trajedilerin bir daha yaşanmasının engellenmesi gerektiğini yazdı.

Pekin'de iki gün önce bir süpermarket çıkışında yine "akıl hastası" olduğu iddia edilen biri 4 kişiyi bıçaklamış, olayda bir kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Pekin'deki bazı süpermarketlerde bıçak satışı yasaklanmıştı. Yasak vatandaşlar tarafından, "suç bıçaklarda mı ki marketlerde satışı yasaklanıyor? Bu mu kamu güvenliğini sağlayacak?" şeklinde eleştirilmişti.

Hong Kong medyasından Doğu'nun Günlüğü gazetesi ise konuya başka bir açıdan bakarak, bu durumun akıl hastalığından ziyade sosyal bir vaka olduğunu savundu.

Gazete, sosyal adaletsizliğin önüne geçilemediğinde, zengin fakir arasındaki aralığın daralmadığı, bürokrasinin ortadan kalkmadığı, güçsüzler için umut ve adil bir sosyal ortam sağlanamadında Pekin sokaklarındaki gibi ölümcül bıçaklama ya da Şiamın'daki metrobüs yangını gibi olayların artabileceği görüşünü aktardı.

-Bir haftada 3 bıçaklı saldırı

Ülkede en son dün gündeydeki Guicou eyaletindeki Doğum Planlama İdaresinin kapısında güvenlik görevlisiyle tartışan bir kişi içeri girerek elindeki bıçakla önüne gelene saldırmış ve iki kişiyi öldürüp, dört kişiyi yaralamıştı.

Pekin'de pazartesi akıl hastası olduğu belirtilen bir kişi de marketten aldığı bıçakla aralarında iki yaşında bir bebeğin de bulunduğu insanlara aniden saldırmaya başlamış ve bir kadının ölümüne 3 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu.

Yine Pekin'de 17 Temmuz'da benzer bir vaka meydana gelmiş ve 27 yaşındaki saldırgan iki kişiyi bıçaklayarak öldürmüştü. Hayatını kaybedenlerden birinin ABD vatandaşı olduğu belirtilirken, alışveriş merkezinde yaşanan olayın failinin yine işsiz ve akıl hastası olduğu açıklanmıştı.

Diğer yandan Şiamın'da da metrobüsün içinde kendini yakan ve akıl hastası olduğunu iddia edilen bir kişinin sorumlusu olduğu olayda 42 kişi yaşamını yitirmişti.

Çin'de 15 milyondan fazla ciddi akıl sağlığı sorunu olan insan bulunduğu tahmin edilirken, ülke genelinde 572 akıl hastanesi ve 19 bin kayıtlı psikiyatr olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: AA