Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

TBMM - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı olayları sırasında Ankara'da bazı eylemcilerin Türk Bayrağı yaktığına dair görüntülerinin, herhangi bir tereddüde mahal vermeyecek şekilde kamuoyuyla paylaşıldığını, RTÜK'ün, yayında ihlal olmadığı gerekçesiyle TRT'ye idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına karar verdiğini belirtti.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesini yanıtlayan Arınç, TRT'nin Gezi Parkı'yla ilgili gelişmeler ve bu süreçte ortaya çıkan sokak olaylarını titizlikle takip ettiğini, kamuoyunu doğru ve sağlıklı bir şekilde bilgilendirdiğini ifade etti.

Bu çerçevede büyük bir habercilik başarısına imza atıldığını kaydeden Arınç, "Ankara'da bazı eylemcilerin Türk Bayrağını yakma görüntüleri herhangi bir tereddüde mahal vermeyecek şekilde kamuoyuyla paylaşılmıştır" dedi.

Bazı çevrelerce TRT'nin, 3 yıl önce İstanbul Dolapdere'de gerçekleşen bir olayı haberleştirerek eylemleri provoke ettiğinin ileri sürüldüğünü anlatan Arınç, Türk Bayrağının yakıldığı sırada MOBESE kayıtlarının farklı açılardan çektiği detayların da şüpheleri ortadan kaldırdığını ifade etti.

Arınç, MOBESE kayıtlarından derlenen görüntülerin altında olay tarihinin açık şekilde yer aldığını, bir aydınlatma direğine yapıştırılmış reklam afişinin, ertesi günkü aktüel kamera çekimleriyle belgelendiğini vurguladı.

TRT Haber kanalında 4 Haziran 2013 tarihinde yayınlanan görüntülerin RTÜK uzmanları tarafından incelendiğini belirten Arınç, değerlendirme raporunun 3 Temmuz 2013 tarihindeki toplantıda görüşüldüğünü ifade etti.

RTÜK uzmanlarının, "TRT Haber kanalında ekrana gelen Türk Bayrağının yakılması görüntülerinin nasıl elde edildiği ve görüntülerin gerçekliği ile ilgili TRT tarafından kamuoyuna gerekli açıklamanın yapıldığının görüldüğü, söz konusu haberde yer alan görüntülerin gerçek olup olmadığının tespiti tarafımızca mümkün olmamakla birlikte söz konusu haberin verilişinde kullanılan ifadelerin toplumda infial yaratacak veya kışkırtıcı nitelikte olmadığı" şeklinde rapor düzenlediğine yer veren Arınç, herhangi bir yasal ihlal olmadığı kanaatine varıldığından TRT hakkında herhangi bir idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğini kaydetti.

Arınç, TRT tarafından yayınlanan bu görüntülerin, başka yayın kuruluşları tarafından da yayınlandığına dair uzmanlar tarafından yapılan bir tespit bulunmadığını da ifade etti.

Kaynak: AA