'Topçu Kışlası için plebisite gidilecek'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, TRT Haber Genel Koordinatörü Ahmet Böken'in sorularını cevapladı. Ömer Çelik, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.

'Topçu Kışlası için plebisite gidilecek'
Öncelikli olarak yeni anayasa çaışmalarına değinen Çelik, "Yeni anayasa çalışamaları konusunda gelinen seviye istenilen noktada değil." dedi. Çelik, "Yeni anayasa Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi bakımından gereklidir. 1980 anayasası yapıldığı günden beri topluma dar gelmeye başlamıştır." diye konuştu. "Bu zamanki sıkıntaıların sebebi yasaklamalar ve asimilasyon politikalarıdır." diye konuşan Çelik, Yeni anayasa devletin bekası için en önemli mesele olduğunu belirtti. Yeni anayasada alevilerin kaygılarına değinen Ömer Çelik,"Bu konuyla ilgili özel bir çalışma yapılıyor" diye konuştu.

Çelik,Türkiye'nin demokratikleşmesi ile iktidarın gücü arasında bir ilişki olduğunu söyledi. Ömer Çelik, "28 Şubat, 12 Eylül toplumda kutuplaşmayı meydana getirmiştir asıl kutuplaşma budur. Siyasetin görevi toplum için demokratik bir zemin oluşturmaktır. diye konuştu.

Çelik, kimliklerin ortaya çıkmasından ve kendini ifade etmesinden korkmamak gerektiğini vurguladı.

MAHKEMENİN TOPÇU KIŞLASI KARARINA BAKAN ÇELİK NE YORUM GETİRDİ?

Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Çelik, Gezi Parkı Yayalaştırması Projesi ile Topçu Kışlası Projesi'nin birbirine karıştırıldığını vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,'Yargı ne karar verirse versin plebisite gidilecek'diye konuştu. Konunun referandum ile karıştırıldığını söyleyen Çelik'plebisit İstanbul genelinde olacak'dedi.

Gezi olaylarının turizmi nasıl etkilediğini değerlendiren Çelik, turizmin etkilendiğini ancak bunun bir kriz ortamı oluşturmadığını söyledi. "Herhangi bir toplumsal olay, Türkiye'nin birlikteliğini bozamaz" diye konuşan Çelik, "Vatandaşların demokratik tepkilerini ortaya koymaları normaldir, ancak hükümeti hedef alarak illegal faaliyetler kabul edilemez."dedi.

Öcalan'ın basınla görüşme talebini değerlendiren Çelik, hükümetin bütün bunların dışında olduğunu belirtti.

Çelik, Türkiye'deki çözüm sürecini istemeyen bir sürü odak olduğunu söyledi.

Mısır'daki olayları değerlendiren Çelik, "Bu darbe Mısır'ın geleceğini çalmıştır. Darbe bir milletin orusunun o milleti işgal etmesidir." dedi. Darbe bir millete yapılabilecek en kötü şeydir" diye konuşan Çelik, Mısır halkı kimi seçerse hükümet olarak onu destekleyeceklerini söyledi.

Ömer Çelik, "Uluslararası toplum maalesef darbe karşısında sessizdir. Vahim olan uluslararası toplumun önemli temsilcilerinin cumhurbaşkanının nerede olduğunu sormamasıdır." dedi./trthaber