Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar Trabzon'da

TRABZON - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Kentsel dönüşüm sadece eskiyen, kaçak, salaş ve afet riski taşıyan evleri yenilemek değil, aynı zamanda gelişen, değişen dünyanın gerektirdiği konfora sahip evleri de üretmektir" dedi.

Bayraktar, Trabzon Şoförler Odası'nın düzenlediği iftar yemeğinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geldiği konum itibariyle ve dünyadaki pozisyonu dikkate alındığında, şehirleri çok daha düzenli hale getirmek gerektiğini ifade etti.

Dünyada devletler kadar şehirlerin de yarıştığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Biz de bakanlık olarak böyle bir konuma gelebilmek için heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduk. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulması ve çalışmalarıyla şehirlerde ve şehircilikte motivasyon arttı. Bu çapta bir dönüşüm bizim iktidarımıza nasip oldu. Yapmakta olduğumuz kentsel dönüşümün ana ekseni, riskli binaların dönüştürülmesidir. İnsanımızın canını korumaya yönelik bir projedir. İnsanımızın hayat hakkını, yaşama hakkını öne alan bir projedir. Kentsel dönüşüm sadece eskiyen, kaçak, salaş ve afet riski taşıyan evleri yenilemek değil, aynı zamanda gelişen, değişen dünyanın gerektirdiği konfora sahip evleri de üretmektir. Bu proje, insanımızın hayat kalitesini arttırmaya yönelik bir projedir."

Bayraktar, Türkiye'yi salaş, kaçak yapılardan, afet riski taşıyan binalardan kurtarmanın ana hedefleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"20 yıl içinde 6,5 milyon konut ve işyerini yenilemeyi planlıyoruz. Gelinen bu noktada şehirlerimizi çevreye uyumlu bir biçimde modern hale getirmek, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını temin etmek, yükümlülüğümüzdür. Kentsel dönüşüm süreci, halkımız tarafından benimsenmiştir ve ciddi beklenti oluşmuşturmuştur. Biz de vatandaşlarımızın talebi ve katılımıyla çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettiriyoruz. 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilimizde başlattığımız büyük kentsel dönüşüm seferberliği ile bugüne kadar 53 bin 227 bağımsız bölüm yıktık. Riskli bina tespiti için 519 kuruluşa lisans verdik. Önümüzdeki günlerde 45 ilimizde toplam 66 bin 688 bağımsız bölümün dönüşümünü, dolayısıyla yıkımını başlatacağız. Böylece 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadarsa 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA