Polimer Katkı Maddelerinin Tespiti

DİYARBAKIR - Polimer katkı maddelerinin tespitinin Türkiye'de Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapıldığı belirtildi.

DÜ tarafından yapılan açıklamada, 30 yıl öncesine bakıldığında yoğurdun cam ya da toprak kaplarda, suların cam damacanalarda, ayranların da cam şişelerde satışa sunulduğu anımsatıldı.

Son 30 yılda petrol türevi olan pet şişelerin kullanılmasıyla günlük hayatın çeşitli uygulamalarında polimerik malzemelerin kullanımının önemli ölçüde arttığı vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Hafiflik, dayanıklılık ve ucuzluğu ile bir anda hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen bu malzemeler, birçok katkı maddelerini içerdiklerinden dolayı ekolojik sistem ve insan sağlığı için son derece zararlıdır. Polimer Katkı Maddelerinin Tespiti Ortadoğu -Afrika bölgesinde sadece Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarı'nda bulunan LCMS-IT-TOF cihazı ile yapılmaktadır. Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ve doktora öğrencisi Uzman Mustafa Abdullah Yılmaz tarafından yürütülen bir çalışma ile plastiklerin temas ettiği gıda ve içme suyuna plastik katkı maddelerinin geçip geçmediği araştırıldı. Çalışmanın ön aşaması üç basamakta gerçekleştirildi.

Bu çalışmada 500 mililitrelik pet şişe kullanıldı. Bu suyun analizi sonucu üç farklı katkı maddesinin pet şişeden suya geçtiği tespit edildi. Bunlardan biri UV emici bir madde olan Chimassorb 81 ve diğer ikisi stabilizatörler olan Oleamide ve Irgafos 168 dir. Her gün kullanılan bu sulara geçen polimer katkılarının vücuda mütemadiyen dahil olmalarının ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Chimassorb 81 tekrarlanabilirliği ile katkı maddesi cildin alerjik rahatsızlıklara karşı hassasiyetini artırdığı, akciğer ve böbreklere zarar verebileceği tespit edilmiştir. Bir stabilizatör olarak kullanılan Oleamide deri ile teması halinde hassaslaşmaya neden olabilir. Gözleri, solunum sistemini ve cildi tahriş edicidir. Tekrarlanan maruziyete deride kuruluğa ve çatlaklara neden olabilir. Sudaki organizmalar için toksik olup, su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir."

Açıklamada, ayrıca Antioxidant 2246'nın yutulması halinde gözleri tahriş ettiği, deri ile teması halinde sensitizasyona neden olabildiği ve tedavisi mümkün olmayan etkili riskleri bulunduğu ve BHT akciğer, cilt ve göz tahriş edicidir, yutulması halinde hafif tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Kaynak: AA