Bürokrat Fabrikası Belde

NİĞDE - Niğde merkeze bağlı Fertek beldesinin, bugüne dek birçok üst düzey bürokrat yetiştirdiği bildirildi.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 200 nüfuslu Fertek beldesi, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanında ilginç bir ayrıntıyla da dikkati çekiyor.

Belediye Başkanı Mahmut Şafak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belde halkının eğitime çok büyük önem verdiğini söyledi.

Mübadele döneminde Rum ve Ermeni vatandaşların ülkelerine dönmesi üzerine halkın tarım ve ticareti bırakarak eğitime yöneldiğini ifade eden Şafak, bunun sonucunda da adeta Türkiye'nin bürokrat fabrikası haline geldiklerini kaydetti.

Şafak, Cumhuriyetin ilanından sonra atanan dönemin 67 valisinden 18'inin Fertekli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türk bürokrasi tarihinde birçok Fertekli var. Birçok vali, kaymakam, paşa ve büyükelçi Fertekli'dir. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü döneminde danışmanlık yapmış Yıldız Kenter'in babası Ahmet Naci Kenter, 1960 ihtilalinde Konya valisi olan Cemil Keleşoğlu, emekli Antalya Vali Yardımcısı Haydar Özgün, Tokyo eski Büyükelçisi Solmaz Ünaydın, emekli büyükelçisi Emine Birnur Fertekligil, Yargıtay eski Genel Sekreteri Ömer Faruk Kıvanç, eski Tokat Valisi Metin Turcan, eski Samsun Valisi Altay Utkan Ferteklidir, Bunun yanında daha birçok genel müdür, müsteşar, özel kalem müdürü, öğretmen, mühendis, doktor, profesör yetiştirdik."

Eğitimin beldede bir gelenek haline geldiğini anlatan Şafak, 30 yıl önce devlet memuru olmayan, hatta üniversite okumayan erkeklere kız verilmediğini aktardı.

Kaynak: AA