Muradiye Medresesi Hat ve El Yazma Kur'an-ı Kerim Müzesi Oluyor

Bursa Valiliği, Muradiye'deki tarihi medresede faaliyet gösteren Kanser Tarama Merkezi (KETEM)'in Doğanbey'e taşınarak tarihi yapının El Yazma Kur'an-ı Kerim ve Hat Eserleri Müzesi yapılmasını kararlaştırdı.

Vali Şahabettin Harput, İHA'ya yaptığı açıklamada, Bursa'nın zengin tarihi hat eserleri ve el yazma Kur'an-ı Kerimlere sahip olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bursa'daki tarihi camilerde çok orijinal, ünlü hattatlara ait eserler bulunuyordu. Bu eserlerin büyük bölümünü Vakıflar Bölge Müdürlüğü koruma altına aldı. Bazı ünlü hattatların çok kıymetli eserlerinin tamiratlarına da başlandı. Birçok camimizde yer alan el yazma Kur'an-ı kerimleri de sergilemek için bir mekan arıyorduk. Hem kıymetli hattatlarımızın eserlerini, hem de göz nuru dökülerek yazılmış el yazma Kur'an-ı kerimleri Muradiye Medresesinde özel vitrinler yaptırarak sergileyeceğiz. Muradiye Külliyesi'nde devam eden türbelerin restorasyonu ile birlikte, medresemizde başta çatısı ve drenaj sistemi olmak üzere restorasyona girecek. İç avlusu ve iki taraflı ders odaları özel teşhire uygun bir şekilde hazırlanacak. Nem, rutubet ayarları kontrollu, özel teşhir maksatlı vitrinleri ile dizayn edilmiş güzel bir müzeyi daha Bursa'mız kazanacak."
Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü, müzenin iç proje çalışmalarını başlattı. Bu yıl sonunda medresede dış restorasyon çalışmaları başlayacak. 6 ayda tamamlanacak basit tamirattan sonra, önümüzdeki yılın ilk aylarına kadar müze için gerekli vitrin ve tefrişatın ihalesi yapılarak yaz mevsimine kadar montajları bitirilecek.

Diğer taraftan vakıflar, çeşitli camilerde imamlara zimmetli olan el yazma Kur'an-ı kerimleri toplamaya başladı.

Ayrıca vatandaşın elindeki el yazması Kur'an-ı kerimlerde Bursa Valiliği tarafından bağış olarak kabul edilmeye başlandı. Çarşamba'daki Valilik binasında faliyet gösteren Valilik Turizm Tanıtma Birliği Başkanlığı ayrıca vakıf ibaresi bulunan, tezhibli, yazısı düzgün Kur'an-ı kerimleri de kurduğu bir komisyonla inceleyip alacak. Komisyon, İl Özel İdaresi Kültür Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Eski Eser Uzmanı Prof.Dr. Akif Hayta, Kültür Bakanlığı Hat Sanatçısı Mahmut Şahin'den oluşacak ve sergilenecek eserlerin de neler olacağını kararlaştıracak.

Emir Sultan Camii'ndeki 143 hat levhada Büyükşehir Belediyesi tarafından lazer teknolojisi ile temizlettirilmeye başlandı. Emir Sultan'daki hatların içerisinde Bakkal Arif Efendi, Mustafa İzzet Efendi, Mustafa Rakım gibi ünlü hattatların eserleri bulunuyor. Ayrıca, Ulu Cami ve Bursa'daki camilerden İstanbul'daki Vakıf Hat Sanatları Müzesine gönderilen çok sayıda hattın da Bursa'daki müzeye nakli gündeme gelecek. Ayrıca, evlerde olan el yazma Kur'an-ı kerimlerde eskici ve antikacılara satılarak, özellikle Arap turistler tarafından yurt dışına götürülüyordu. Büyük bir maddi kıymeti olmayan ancak, kültürel bir miras olan eski hat ve kuranlar bu müze vasıtası ile korunacak, hem de yerli yabancı turistlere Osmanlı Güzel Sanatları'nın en önemli bir parçası olarak teşhir edilecek.

Bursa'daki eski eser sevenler, Bursa Valiliği'nin bu kararının çok yerinde olduğunu, camilerdeki tarihi değere haiz eşyaların kıymetinin tam olarak bilinmemesi sebebiyle büyük kayıplar yaşandığını ifade etti.

Kaynak: İHA