Kent estetiği

Billboardlar Görsel Kirliliğe Malzeme Ediliyor

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, bazı hizmet ve yatırımlarla ilgili vatandaşı bilgilendirmekten öte, belediye başkanlarının abartılı fotoğraflarıyla kendi siyasi reklamlarını yaptıkları araçlara dönüşen kent içindeki billboardların önemi bir görsel kirliliğe malzeme edilmekte olduğunu söyledi.

Kent estetiğini hiçe saymanın yanında trafikte dikkat dağınıklığına da yol açacak bu durumun ‘kente karşı işlenen suçlar’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kurt, bu uygulamayla İçişleri Bakanlığı’nın 09.02.2012 tarihinde yayınlamış olduğu genelge hükümlerine de aykırı hareket edilmekte olduğunu belirtti.

Kurt, bazı hizmet ve yatırımlar konusunda vatandaşın bilgilendirilmesi amacıyla kullanılması gereken billboardları, kendi siyasi reklamlarına malzeme yapan belediye başkanlarının kentte görsel kirliliğe neden olduklarını söyledi.

Öncelikli görevlerinden biri de kentteki görsel kirliliği önlemek olan belediye başkanlarının bu konuda daha duyarlı davranmaları gerektiğine işaret eden Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Görüntü kirliliğine karşı tedbir alması beklenen belediye başkanlarımızın cadde ve bulvarlarda bulunan billboardlarda kendilerini öne çıkaran afişlerini görmekteyiz. Ayrıca bunların parası da halkın cebinden çıkmaktadır” dedi.

DANIŞTAY KARARI VAR
Bu tür uygulamalarla ilgili Danıştay’ca verilmiş ve tüm belediye başkanlarını da bağlayacak şekilde emsal kararlar bulunduğuna da dikkat çeken Kurt, “Danıştay, bir belde belediye başkanının billboardlarda yapmış olduğu reklamı, beldenin tanıtımına yönelik bir faaliyet kapsamında değerlendirmemiş ve dolayısıyla da bu iş için yapılan harcamanın da belediye bütçesinden karşılanmayacağına hükmetmiştir” diye konuştu.

Belediye başkanlarının kentteki billboardları kendi siyasi reklamları için kullanamayacaklarına dair İçişleri Bakanlığı’nın 09.02.2012 tarihinde yayınlamış olduğu bir genelgenin bulunduğunu da hatırlatan Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, şunları söyledi:

“Kentimizin sorunları yokmuşçasına, sanki halk kendileri kadar çok mutluymuş gibi kentin her yerinde her şeyi doğru yapmışçasına, kendilerine göre en iyi uygulamalarının önünde, kimi kendi yaparmışçasına herhangi bir işin başında, kimi otobüslerde, kimi minibüslerde, kimi duvarlarda gülümseyen fotoğraflarıyla karşımıza çıkıyor. Programlarını ve projelerini ön plana çıkarmak yerine, kendilerini öne çıkaran onlarca yüzle karşı karşıya kalıyoruz. Kentimizde binlerce yoksul insan varken, çocukların, kadınların, gençlerin sorunları çözülmemişken, israfa, görsel ve çevre kirliliği yoluşturan bu uygulamalara kim son verecek? Kent estetiğindeki görüntü bozukluğunu ortadan kaldırmasını beklediğimiz belediye başkanlarının bu uygulamalarıyla estetik kaygılarının olmadığı kanaati oluşmaktadır. Çok gezdikleri Avrupa ülkelerinden aldıkları örnek uygulamalardan biri mi acaba? Kent estetiğini dikkate almayan, yeşil dokuya bile zarar vermek pahasına, hatta trafikte dikkat dağınıklığına yol açacak yerlerde ve bilgilendirme işlevini aşacak boyutlardaki sabit ve seyyar tabelalar ve billboardlarla yapılan bu görsel kirliliğe artık bir son verilmelidir.”
Kaynak: İHA