Çanakkale'den Kısa Kısa

ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu, "Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa Türk ve Anzak Askerlerinin Günlüklerinden Kültürel Yansımalar" adlı çalışmasıyla "TÜBİTAK 1001" proje desteği aldı.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Hacettepe, Pamukkale, Çankırı Karatekin ve Ankara Başkent üniversitelerinden birer akademisyen ve Avusturalya'dan konusunda uzman 4 üniversiteden 5 danışman ortaklığında Kemaloğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen projenin yaklaşık 3 yıl sürmesi bekleniyor.

Kemaloğlu, Türk askerlerinin günlüklerine ulaşılamadığı durumlarda ailesi, torunları gibi şehit yakınlarıyla röportajlar yapılarak projenin belgesel olarak da değerlendirileceğini bildirdi.

Avustralya'da 2011-2012'de gerçekleştirdiği ön arşiv çalışmalarında çeşitli kütüphanelerde tespit ettiği Türk askerlerine ait günlükler, ödeme defterleri gibi materyallerin 2015 itibarıyla Türkiye'ye kazandırılması için çalışmalarda bulunacaklarını belirten Kemaloğlu, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı olması dolayısıyla 2015'te ÇOMÜ'de yapılacak "Mehmetçiği ve Anzakları Anlamak" adlı uluslararası kongrede projeden elde edilen materyallerin sergileneceğini ve proje sonunda hem Türkçe hem de İngilizce olarak birer kitap bastırılacağını kaydetti.

-Gelibolu'da üst yapı çalışmaları

Gelibolu Belediyesi tarafından yapımı devam eden üst yapı çalışmaları sürüyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmaların belirlenen cadde ve sokaklarda devam ettiği bildirildi.

Son olarak Camikebir Mahallesi'nde Altıyol ile Gölcük caddeleri ve Yazıcızade Mahallesi'nde Yakup Paşa Sokağı'nda çalışma yapıldığı duyurulan açıklamada, kaldırım taşı döşemelerinin tamamlanmasıyla birlikte asfalt kaplama işlemine geçileceği ifade edildi.

Açıklamada, yürütülen üst yapı çalışmalarının süreceği kaydedildi.

-Biga'da iş adamları iftarda bir araya geldi

Biga İş Adamları Derneği üyeleri, Köşdere Aktivite Merkezi'nde düzenlenen iftarda bir araya geldi.

Dernek Başkanı Habib Yeni, iftarda yaptığı konuşmada, namazan ayında kardeşlik, yardımlaşma ve paylaşma duygularının üst düzeye ulaştığını söyledi.

Yurt dışı gezilerine ağırlık verdiklerini ifade eden Yeni, farklı ülkelere düzenledikleri gezilerle ilçeyi gerek yurt içi gerekse yurt dışında tanıtmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yeni, iş dünyasında küçük veya büyük, fikri olan herkese kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.

İlahiyatçı ve Eğitimci Dr. Abdullah Ülker de ramazan ayının, insan ömründeki bir yıllık günahları yok ettiğini bildirdi.

Tasavvuf musikisi eşliğinde sema gösterilerinin sunulduğu iftara, Biga Kaymakamı Fatih Genel, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, daire amirleri ve muhtarlar katıldı.

Kaynak: AA