Arkeolojik Kazıya "Akut" Desteği

GAZİANTEP - Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti kazı ve kurtarma çalışmalarında Arama Kurtarma Derneği'nin desteğiyle su altı araştırması yapılacak.

Antik kentteki 2013 kazı ve kurtarma çalışmalarına başlandı. Bu yıl ki faaliyet planında restorasyon, konservasyon, çevre düzenlemesinin yanında su altındaki tarihi buluntular gün ışığına çıkartılacak.

Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeugma Arkeoloji Projesi kapsamında başlayan kazı çalışmalarının eylül ayı ortalarına kadar devam edeceğini belirtti.

Çalışmalarda güzel ve tarihi kalıntılara rastlamayı temenni ettiklerini dile getiren Görkay, katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür etti.

Antik kentteki kazılara 2007'de başladıklarını anımsatan Görkay, şunları kaydetti:

"Muzalar Evi'ndeki kazı çalışmalarına bu yılda devam edeceğiz. Bunun dışında Agora'da sondaj tarihlemeyi bilimsel problemlere yönelik çalışma, Belkıs tepe tapınağın da ise farklı bir çalışmamız olacaktır. Bunun yanında bölgede AKUT'un desteğiyle su altı çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Dionysos ve Danae evlerinde restorasyon ve konservasyon çalışması yaparak büyük bir kısmı bitmesi planlanan çalışmalardan sonra ziyaretçilere mimari dokuyu ve mozaikleri yerlerinde görmelerini sağlayacağız."

Görkay, 8'inci yılına girdikleri Zeugma kazılarında ayrıca şimdiye kadar yaptıkları çalışmaların sonuçlarını görmek amacıyla çeşitli sondaj ve değerlendirme yapacaklarını dile getirdi.

Bu yıl ki bilimsel araştırmalara yabancı öğretim üyesi ve öğrencilerin yer almayacağını hatırlatan Görkay, çalışmaları uzman arkeolog, bilim adamı, teknik ekip ve işçi kadrosundan oluşan 40 kişilik bir ekiple yapmayı düşündüklerini anlattı.

-Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti, M.Ö 300'de Büyük İskender tarafından ''Selevkia Euphrates'' adıyla kuruldu. Romalı komutan Pompeius, M.Ö 64'de kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos'a verdi. Kommagene Krallığı'nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, M.Ö 31'den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğu'na bağlandı ve ''köprü' ',''geçit'' anlamına gelen ''Zeugma'' adını aldı. Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, M.S 256'da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı.

GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla Türk ve yabancılardan oluşan ekipler tarafından antik kentin sular altında kalacak bölümlerinde yoğun kurtarma kazıları yapıldı. Kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan ve her birinin bir şaheser olduğu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars heykeli ve kil mühür baskı koleksiyonu, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne taşındı ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Açık hava müzesine dönüştürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti'nde, Bakanlar Kurulunun 2005'de aldığı karar kapsamında, Doç. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki kazı çalışmaları devam ediyor.

Kaynak: AA