Sağlıklı Beslenme Önerileri

NİĞDE - Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, "Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları, yaşam boyu sürmektedir" dedi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel, zihinsel gelişimlerinin geri kaldığını kaydetti.

Dünya nüfusunun önemli bir bölümünün, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ettğini vurgulayan Öztürk, "Aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite, birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor. Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içinde olmalarıdır. Bu süreç beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de beslenme" diye konuştu.

Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıklarından öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek, içecek tüketimi gibi alışkanlıklarının önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini aktaran Öztürk, çocukluk dönemindeki hatalı beslenme uygulamalarının yüksek tansiyon, kalp ve obezite gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturduğunu ifade etti.

Öztürk, özellikle sabah kahvaltısını ve öğünleri atlamadan, kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilerek bol miktarda sebze meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmesi gerektiği sözlerine ekledi.

Kaynak: AA