Muş’ta Madımak Olayları Kınandı

Muş’ta, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Sivas olaylarının yıl dönümü dolayısı ile basın açıklaması yapıldı.

Muş’ta Madımak Olayları Kınandı
Sivas Olaylarını kınamak için Belediye Meydanı’nda toplanan BDP’ye KESK, İHD, TUHAD-DER gibi sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Grup adına açıklama yapan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Ercan Yıldırak, "2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan ve ‘insanlık suçu’ olarak tarihe geçen devlet destekli katliamın üzerinden tam 20 yıl geçti. 20 yıldır yüreğimizi yakan Sivas Katliamı'nı yapanları, onları kışkırtanları, devletiyle, hükümetiyle, yargısıyla ve çarpık demokrasi anlayışı ile 20 yıldır katilleri koruyup kollayanları lanetliyoruz. Sivas Katliamı, Türkiye’de yaşayan çeşitli inanç ve mezheplerden halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği olan aydın, yazar ve sanatçıların da içinde olduğu 35 insanın ırkçı-gerici güçler tarafından katledilmesiyle insanlık tarihine ‘kara bir leke’ ve büyük bir utanç olarak geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Geçmişte Maraş’ta, Çorum’da ve ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan katliamları tertip eden ve faillerini koruyan zihniyetin aradan geçen 20 yıla rağmen bugün de varlığını sürdürdüğünü iddia eden Yıldırak, “Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla öldürüldüğü açıkça belli olan Ethem Sarısülük’ün katilini koruyanlar, Lice’de karakol yapımına karşı demokratik tepkisini gösterirken asker kurşunuyla öldürülen 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın katilini koruyanlar ile Sivas Katliamı'nı yaptıran ve katillerini koruyan zihniyet aynıdır. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. 2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 20. yılı vesilesiyle yaşamını yitiren canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini büyük bir öfke ile lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya destek veren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Demir Çelik ise, Kürtler olarak kendi inançlarını, kendi dillerini yaşamak istediklerini kaydetti.

Çelik, kendilerine savaş dayatmaları yapıldığını öne sürerek, “Biz ise her zaman barışı destekledik ve barıştan yana olduk. 7 aydan beri bu ülkede ölüm yaşanmıyorsa mağdur ve mazlum olan taraf, yani Kürt halkının adımlarıyla gerçekleşmiştir” dedi.

Çelik, Madımak Olaylarını da kınadıklarını söyledi.

Kaynak: İHA